Kakaós – diós csiga

Hozzávalók:

50 dkg liszt

2,5 dl tej

1 egész tojás + 1 sárgája

2 dkg élesztő

8 dkg puha vaj!! + a tészta kenéséhez

3 evőkanál cukor

csipet só

a töltelékhez: porcukor, kakaó, darált dió

Az élesztőt a langyos tejben 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk. A többi hozzávalót kimérjük egy tálba, majd hozzáadjuk az élesztőt, és jól kidagasztjuk. Meleg helyen a duplájára kelesztjük.

Lisztezett deszkára kiborítjuk a megkelt tésztát, majd két felé vesszük, és téglalap alakúra nyújtjuk. A tésztát megkenjük olvasztott vajjal, majd porcukrot, és kakaót szitálunk rá jó vastagon. Össze is keverhetjük a kakaót a cukorral, és úgy is rászórhatjuk. Szorosan feltekerjük, majd kb. két ujjnyi vastag darabokat vágunk belőle, és sütőpapíros gáztepsibe tesszük. Ugyan így járunk el a tészta másik felével is, arra diót szórunk. De készíthetjük  akár nutellával is, vagy bármilyen más, kedvünkre való töltelékkel.

A sütőlemezen még kb. fél órát pihentetjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt megsütjük. Nem kell nagyon pirosra sütni, mert könnyen kiszáradhat!

Ha kivettük a sütőből, meleg cukros tejjel jól átkenjük, hagyjuk hogy a tej szépen belefolyjon a töltelékbe, így nem lesz száraz. Másnapra is nagyon finom puha marad a tésztája, bár kétlem hogy maradna belőle 🙂

Címkék: ,
Tovább a blogra »