Sonkás – sajtos tekercs

Gyorsan összeállítható finomság akár reggelire, vagy egy tartalmasabb leves után is kitűnő! 🙂

Hozzávalók a tésztához:

50 dkg liszt

1 dl tej + 2 dl víz

3 dkg élesztő

1 evőkanál cukor

2 teáskanál só

4 dkg olvasztott vaj /ne legyen meleg! /

1 tojás + 1 a kenéshez

3 evőkanál olíva olaj /sima olajjal is helyettesíthető /

A töltelékhez:

20 dkg sonka kockára vágva, 20 dkg reszelt sajt, magos mustár, tetejére szezámmag

Ezt használtam, de ízlés szerint bármivel tölthető.

Az élesztőt a cukros, langyos tejben felfuttatjuk.

A többi hozzávalót kimérjük egy tálba, beleöntjük  az élesztőt, és lágy, puha tésztát dagasztunk belőle. Én géppel 5 percig dagasztottam.

Meleg helyen a duplájára kelesztjük, majd átgyúrjuk. 4 részre osztjuk, és téglalap alakúra nyújtjuk.

Megkenjük vékonyan a magos mustárral / ez el is maradhat /,  rászórjuk a sonkát, és a sajtot. Szorosan feltekerjük, majd 2-3 centis darabokra vágjuk, és a sütőlemezen még egy fél órát pihentetjük.

A tetejét vékonyan megkenjük a felvert tojással, majd megszórjuk szezámmaggal.

180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. A végén 2-3 percet légkeveréssel sütöttem.

Címkék: , , ,
Tovább a blogra »