Csülkös káposzta

Nem tartozik a legkönnyebb ételek közé, de szerintem kevés ember van, akinek nem kordul meg a gyomra egy finom húsos káposzta láttán 🙂 Sokféle elkészítési módja van a hús és a káposzta ötvözésének. Lehet színhúsból, kerülhet bele füstölt hús is…. ez most az én verzióm, csülökkel, körömmel..

Hozzávalók:

1 csont nélküli csülök

1 kg köröm /aki nem szereti elhagyhatja, de valami csontos húst tegyünk bele. Szerintem úgy az igazi 🙂 /

2 fej hagyma

1 kg savanyú káposzta

Fűszerek: só, bors, köménymag, 1-2 babérlevél,  pirospaprika, aki szereti erős paprikát is tehet bele

A csülköt apró kockákra vágjuk, a körmöt jól megtisztítjuk és kisebb darabokra vágjuk.

A kockára darabolt hagymát kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a húsokat, megszórjuk pirospaprikával, majd jól átforgatjuk az egészet. Felöntjük annyi vízzel hogy ellepje. Hozzáadjuk a fűszereket,  és lassú tűzön kezdődik egy hosszadalmasabb főzés. Az elpárolgott vizet időnkét pótoljuk. A káposztát kóstoljuk meg, és ha nagyon savanyú, hideg vízben mossuk át, majd nyomkodjuk ki.  Van aki ezt nem teszi, mi nem szeretjük ha túlságosan intenzív a savanyú íz.

Mikor már majdnem 3/4 -ig kész, hozzáadjuk a káposztát, és készre főzzük. Figyeljünk mindig a víz pótlására, valamint kóstolgassuk szorgalmasan 🙂

Ha valaki esetleg nem szereti, vagy valamilyen okból kifolyólag nem bírja a káposztát, elkészítheti anélkül is. Ebben az esetben főzzünk mellé sós, köménymagos burgonyát.

Címkék: , ,
Tovább a blogra »