Konyhabuli

Pihe – puha túrós, füstölt sajtos pogácsa

 

DSC01553-001

 

Évek óta jól bevált recept, amivel csak egy gond van…. lehetetlen annyit sütni hogy elég legyen 😀

Hozzávalók:

50 dkg liszt

5 dkg élesztő

25 dkg túró

25 dkg margarin

20 dkg füstölt sajt

10 dkg trapista sajt a tetejére

1,5 dl tej

1 evőkanál cukor

2 csapott teáskanál só / vigyázzunk, mert a füstölt sajt is sós! /

1 tojás a kenéshez

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos cukros tejben. A sajt kivételével beleteszünk minden hozzávalót egy tálba, hozzáadjuk az élesztőt, majd jól kidolgozzuk. Puha, lágy tésztát kapunk. 1 órát kelesztjük meleg helyen.

Lisztezett deszkára borítjuk a megkelt tésztát, majd vékonyra kinyújtjuk, Rászórjuk a füstölt sajtot, majd a szokásos módon összehajtjuk, és fél órát még kelesztjük.

Újból kinyújtjuk kb. 2 cm vastagra, majd kiszaggatjuk a pogácsákat. Tetejét megkenjük tojással, majd megszórjuk sajttal

170 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük 🙂

 

Joghurtos – barackos koszorú

 

Kép 343

 

 

A tegnapi hűtő pakolás eredménye ez a joghurtos finomság 🙂 Volt egy nagy doboz joghurt, és egy csomag túró, aminek alig két napja volt hátra 🙂  Mivel édesség bármikor bármilyen formában jöhet a családnak, olyan mindent bele alapon, kb 5 perc alatt készen is lett 🙂

Tehát ami van benne:

1 nagydoboz natúr joghurt

25 dkg túró

5 evőkanál cukor / bár most így kóstolás után megállapítottam hogy egy kicsit még elbírt volna 🙂 /

3/4 doboz őszibarack konzerv szeletelve / leve is kell/

2 csomag 20 grammos zselatin

Az elkészítése pofon egyszerű 🙂 A túrót beletesszük egy tálba, villával összetörjük,  hozzáadjuk a joghurtot, a cukrot  és a barackot. Jól összekeverjük. A barack levét megmelegítjük /nem forraljuk fel! /, feloldjuk benne a zselatint, majd ez is mehet a többekhez 🙂 Egy kis keverés, és készen is vagyunk, mehet a formába 🙂 2-3 óra hűtőben didergés kell neki 🙂 Csak vizeztem a formát, ebbe folpack most nem ment, de szépen ki lehetett venni. Tehetjük őzgerincbe is, variálhatjuk más gyümölccsel is, esetleg kicsit több túróval, vagy ízesített joghurttal is.

 

Kép 358

 

 

Túrós – gyümölcsös töltött kifli

Kép 458

 

Egy kedves ismerősömtől származik ez a recept, bár némi változtatásokat eszközöltem benne 🙂

Hozzávalók:

6 db szikkadt kifli   /az egyenes, duci kifli a legjobb erre a célra /

25 dkg túró

2 csomag vaníliás cukor /vagy egy kis vanília aroma /

ízlés szerint cukor

egy fél maréknyi fagyasztott gyümölcs / bármilyen megfelel /

2 evőkanál tejföl

2 tojás sárgája

pár kanál savanykás lekvár

 

A szikkadt kiflik végét levágjuk, majd kiskanállal szépen kikaparjuk a belsejét.

 

Kép 422

 

 

Elkészítjük a tölteléket: Egy tálban összetörjük villával a túrót, hozzáadjuk a kiflik kikapart  belsejét, a tojások sárgáját, a cukrot, vaníliás cukrot, tejfölt, és a  gyümölcsöt. Jól keverjük össze.

A kiflik csücskébe teszünk egy kiskanál lekvárt, majd mindegyiket megtöltjük a túrós töltelékkel.

Forró olajban átsütjük őket. Nem kell sokáig sütni, csak annyi kell hogy éppen egy kis színt kapjon. Papírtörlőn a felesleges olajat leitatjuk.  Melegen megszórjuk porcukorral.

Túrógombóc

Kép 409

 

 

Egy kicsit másképp készül mint a hagyományos társa, ám ugyan olyan finom, pillanatok alatt kész van, és tulajdonképpen elronthatatlan 🙂

Hozzávalók:

3 dl tej

50 dkg túró

6-7 evőkanál búzadara

1 csomag vaníliás cukor

cukor /ízlés szerint/

1 citrom reszelt héja

zsemlemorzsa

 

A tejhez hozzáadjuk a búzadarát, cukrot, vaníliás cukrot és a citrom reszelt héját. Nagyon sűrű tejbegrízt főzünk belőle. A “kanál megáll benne” kategória 🙂 Levesszük a tűzről, majd hozzákeverjük a villával áttört túrót, és jól eldolgozzuk.

Gombócokat formálunk, és pirított zsemlemorzsában megforgatjuk. Aki nem szereti darált dióban is megforgathatja.

Tipp: ha fagyis kanállal csináljuk a gombócokat, szép egyformák lesznek 🙂 Egy – egy gombóc után mártsuk hideg vízbe, így nem ragad bele.

Tálalhatjuk tejföllel, porcukorral.

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!