Konyhabuli

Sonkás – sajtos tekercs

 

Kép 952

 

Gyorsan összeállítható finomság akár reggelire, vagy egy tartalmasabb leves után is kitűnő! 🙂

Hozzávalók a tésztához:

50 dkg liszt

1 dl tej + 2 dl víz

3 dkg élesztő

1 evőkanál cukor

2 teáskanál só

4 dkg olvasztott vaj /ne legyen meleg! /

1 tojás + 1 a kenéshez

3 evőkanál olíva olaj /sima olajjal is helyettesíthető /

A töltelékhez:

20 dkg sonka kockára vágva, 20 dkg reszelt sajt, magos mustár, tetejére szezámmag

Ezt használtam, de ízlés szerint bármivel tölthető.

Az élesztőt a cukros, langyos tejben felfuttatjuk.

A többi hozzávalót kimérjük egy tálba, beleöntjük  az élesztőt, és lágy, puha tésztát dagasztunk belőle. Én géppel 5 percig dagasztottam.

Meleg helyen a duplájára kelesztjük, majd átgyúrjuk. 4 részre osztjuk, és téglalap alakúra nyújtjuk.

Megkenjük vékonyan a magos mustárral / ez el is maradhat /,  rászórjuk a sonkát, és a sajtot. Szorosan feltekerjük, majd 2-3 centis darabokra vágjuk, és a sütőlemezen még egy fél órát pihentetjük.

PicMonkey Collage

A tetejét vékonyan megkenjük a felvert tojással, majd megszórjuk szezámmaggal.

180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. A végén 2-3 percet légkeveréssel sütöttem.

 

 

Sonkás – zöldséges tojáskrém

Kép 150

 

 

Biztos sokaknak ismerős a helyzet, amikor a családtagok 5 percenként nyitogatják a hűtőt, és hiába van tele, a kérdés mindig ugyan az: de mit egyek??  Ha tíz dolgot felsorolsz Nekik, akkor sem jó semmi 🙂 Viszont ha van a hűtőben valami “kence” akkor csend van, és szó nélkül ürítik ki a dobozokat 🙂

Egyik ilyen kedvenc a tojáskrém. Nagyon jól variálható, mikor mi van éppen itthon. Pirítóssal, friss kenyérrel, vagy néha csak úgy magában ez mindig betömi az éhes szájakat 🙂

Hozzávalók:

6 darab főtt tojás

4 szelet gépsonka / vagy bármi más felvágott /

1 lila hagyma

fél paprika /ha kicsi akkor egy egész is bele mehet/

6-7 karika erős paprika /ha nem szeretjük a csípőset el is maradhat/

6 evőkanál majonéz

6 evőkanál tejföl

só, bors, 1 kávéskanál curry por

 

A tojásokat feltesszük főni, közben a sonkát és a zöldségeket nagyon pici kockákra vágjuk.

Kép 141

 

Belereszeljük a főtt tojásokat, hozzáadjuk a tejfölt, majonézt, fűszereket, és jól elkeverjük.

1-2 napig lezárt dobozban tárolhatjuk  hűtőben, de nálunk erre még nem volt példa 🙂

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!