Konyhabuli

Medvehagymás pogácsa

DSC01835-001

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt

25 dkg margarin

1 teáskanál só / recept szerint ennyi, de 2 teáskanállal simán elbír/

2 tojássárgája

1 dl tejföl

1 dl tej

3 dkg élesztő

1 csokor medvehagyma apróra vágva

1 tojás a kenéshez

A tejet kevés cukorral meglangyosítjuk, és felfuttatjuk az élesztővel. A margarint elmorzsoljuk a liszttel, majd beletesszük a többi hozzávalót, és jól kidolgozzuk.

Fél órát pihentetjük, majd vékonyra kinyújtjuk, és rászórjuk a medvehagyma felét. Feltekerjük, félbehajtjuk, jól lenyomkodjuk, majd 20-30 percet pihentetjük. Utána ismét nyújtás, szórás medvehagymával, hajtás, majd megint pihentetjük egy kicsit.

Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk a pogácsákat. Tetejét be is rácsozhatjuk előtte. Tojással megkenjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Ízlés szerint megszórhatjuk sajttal is.

Pihe – puha túrós, füstölt sajtos pogácsa

 

DSC01553-001

 

Évek óta jól bevált recept, amivel csak egy gond van…. lehetetlen annyit sütni hogy elég legyen 😀

Hozzávalók:

50 dkg liszt

5 dkg élesztő

25 dkg túró

25 dkg margarin

20 dkg füstölt sajt

10 dkg trapista sajt a tetejére

1,5 dl tej

1 evőkanál cukor

2 csapott teáskanál só / vigyázzunk, mert a füstölt sajt is sós! /

1 tojás a kenéshez

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos cukros tejben. A sajt kivételével beleteszünk minden hozzávalót egy tálba, hozzáadjuk az élesztőt, majd jól kidolgozzuk. Puha, lágy tésztát kapunk. 1 órát kelesztjük meleg helyen.

Lisztezett deszkára borítjuk a megkelt tésztát, majd vékonyra kinyújtjuk, Rászórjuk a füstölt sajtot, majd a szokásos módon összehajtjuk, és fél órát még kelesztjük.

Újból kinyújtjuk kb. 2 cm vastagra, majd kiszaggatjuk a pogácsákat. Tetejét megkenjük tojással, majd megszórjuk sajttal

170 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük 🙂

 

Krumplis pogácsa és gombóc leves

14145_561318303937435_377437602_n

 

 

Gyermekkorom ízei jönnek vissza ebben a receptben, anyukám sokat készítette 🙂 Együtt teszem fel a két receptet, mert kapcsolódnak egymáshoz 🙂

Krumplis pogácsa: 1 kg krumplit sós vízben megfőzünk. Ha kész leszűrjük, de nem öntjük ki a levét!! Összetörjük a krumplit, majd ha kihűlt adunk hozzá egy tojást, pici sót, és annyi lisztet hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. Túl kemény ne legyen. Kiszaggatjuk /van aki késsel csak négyzetekre vágja/, majd forró olajban kisütjük. Ehetjük baracklekvárral, simán cukorral, de akik a sós ízeket szeretik azok akár tejföllel, vagy reszelt sajttal is.
Gombóc leves: A krumpli főzővizét visszatesszük a tűzhelyre, ízesítjük borssal, pici őrölt köménnyel, ha kell akkor még sóval, és én egy babérlevelet is dobtam bele. Ha felforrt készítünk egy vékony piros rántást rá. A pogácsa tésztájából elcsenünk egy kicsit, majd kicsi gombócokat készítünk belőle, és a levesben megfőzzük. A végén apróra vágott petrezselymet teszünk rá.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!