Konyhabuli

Fonott kalács

DSC02147

 

Szakavatott kalácskészítők biztos találnak benne hibát, de én most ujjongok 😀 A kelt tészták iránti félelmemet csak nem rég sikerült leküzdenem, és bár csináltam már nutellás, túrós, ilyen – olyan tekert kalácsot, sima fonott kalácsként ő az első művem 🙂 Persze, ehhez kellett egy tökéletes recept is, amit Farkas Vilmos oldalán találtam 🙂  http://farkasvilmos.blogspot.hu/   A hatos fonás azért még nem megy, de az lesz a következő lépcsőfok 🙂

Hozzávalók:

340 gramm liszt

34 gramm vaj

34 gramm porcukor

2 tojássárgája

4 gramm só

20 gramm élesztő

165 ml langyos tej

fél citrom, fél narancs reszelt héja /elhagyható, de mennyei lesz tőle az illata és az íze /

1 tojás a kenéshez

Egy tálba beleöntjük a langyos tejet, belemorzsoljuk az élesztőt, és hozzáadjuk a tojások sárgáját. Kézi habverővel jól elkeverjük.

Utána mehet bele sorban a porcukor, vaj, liszt, citrom és narancshéj, valamint a só. Géppel jól kidagasztjuk.

20 percet pihentetjük, majd jól átgyúrjuk, és ezt még egyszer megismételjük.

6 részre osztjuk a cipót, és mindegyikből kb. 30 centis szálat sodrunk. Na ezek után jön a fonás 🙂 Mivel nekem még a hatost gyakorolnom kell, marad a hármas fonás 🙂

Tojással lekenjük, 20 percig pihentetjük. A tojásnak meg kell száradni rajta. Utána még egy kenés jön, majd megint pihentetjük.

190 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel 20-25 perc alatt megsütjük. A recept szerint. Én kb 10 perc után levettem a légkeverést, mert nagyon pirult.

 

 

Diós – kakaós csavart, és nutellás fonat

 

DSC01152

 

 

Nagyon szereti a család a kelt tésztát,  de valahogy nekem mindig “mumus” volt , sosem sikerült teljesen tökéletesre 🙂 Idáig…. most megtört a jég, és lehet hogy egy hétig ezt fogunk enni 😀  Az alaprecept a Katafakanala oldalról van, köszönet érte a főfakanálnak 🙂

Hozzávalók a tésztához:

70 dkg liszt

3 evőkanál cukor /ebből 1 kanál az élesztős tejbe/

1,5 dl langyos tej

5 dkg élesztő

4 tojás

10-12 dkg puha vaj

1 csapott teáskanál só

A tészta kenegetéséhez 1-1,5 dl cukros tej

Töltelék: cukor+kakaó összekeverve, dió+cukor összekeverve, és egy kisebb üveg nutella

Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos cukros tejbe, és felfuttatjuk.

A liszttel elmorzsoljuk a vajat, majd a többi hozzávalót is beletesszük, ráöntjük a felfuttatott élesztőt, és jól kidagasztjuk. Meleg helyen a duplájára kelesztjük.

A tésztát 4 részre osztjuk.  Téglalap alakúra nyújtjuk, / kb. 1 cm vastagságúra/ és vékonyan bekenjük olajjal. Rászórjuk a cukros diót, majd szorosan feltekerjük. Hosszában magunk elé fordítjuk, fent kihagyunk 4-5 centit, majd középen végig vágjuk. A két részt összefonjuk, és kör alakúra formázzuk. Ugyan így járunk el a kakaós tésztánál is. A nutellásnál két tekercset csinálunk, de azt nem vágjuk be, csak simán összefonjuk.  Sütőlapra tesszük, és konyharuhával letakarva még egy bő fél órát pihentetjük.

DSC01135

 

Megkenjük a langyos cukros tejjel, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 percig sütjük. Ha nagyon pirulna, dobjunk rá egy darab alufóliát. Mikor 3/4-ig megsült, még egyszer átkentem a cukros tejjel.

A töltelék lehet akár egyféle is, vagy bármi más.. én nem tudtam választani, mert mindet szeretem, ezért mindenből készült egy kicsi 😀

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!