Szakavatott kalácskészítők biztos találnak benne hibát, de én most ujjongok 😀 A kelt tészták iránti félelmemet csak nem rég sikerült leküzdenem, és bár csináltam már nutellás, túrós, ilyen – olyan tekert kalácsot, sima fonott kalácsként ő az első művem 🙂 Persze, ehhez kellett egy tökéletes recept is, amit Farkas Vilmos oldalán találtam 🙂 http://farkasvilmos.blogspot.hu/ A hatos fonás azért még nem megy, de az lesz a következő lépcsőfok 🙂
Hozzávalók:
340 gramm liszt
34 gramm vaj
34 gramm porcukor
2 tojássárgája
4 gramm só
20 gramm élesztő
165 ml langyos tej
fél citrom, fél narancs reszelt héja /elhagyható, de mennyei lesz tőle az illata és az íze /
1 tojás a kenéshez
Egy tálba beleöntjük a langyos tejet, belemorzsoljuk az élesztőt, és hozzáadjuk a tojások sárgáját. Kézi habverővel jól elkeverjük.
Utána mehet bele sorban a porcukor, vaj, liszt, citrom és narancshéj, valamint a só. Géppel jól kidagasztjuk.
20 percet pihentetjük, majd jól átgyúrjuk, és ezt még egyszer megismételjük.
6 részre osztjuk a cipót, és mindegyikből kb. 30 centis szálat sodrunk. Na ezek után jön a fonás 🙂 Mivel nekem még a hatost gyakorolnom kell, marad a hármas fonás 🙂
Tojással lekenjük, 20 percig pihentetjük. A tojásnak meg kell száradni rajta. Utána még egy kenés jön, majd megint pihentetjük.
190 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel 20-25 perc alatt megsütjük. A recept szerint. Én kb 10 perc után levettem a légkeverést, mert nagyon pirult.