Konyhabuli

Cukkinis – paradicsomos mártás húsgombóccal

cukkinis paradicsomos mártás húsgombóccal

 

 

Hozzávalók:

1 nagy vagy két kisebb fej vöröshagyma

2 db zsenge cukkini / karikára majd félbevágva /

2 gerezd fokhagyma

1/2 kg paradicsom /sűrített paradicsommal is helyettesíthető/

1/2 kg darált hús

széles metélt tészta

friss bazsalikom / ha nincs szárítottal is pótolható/

 

A darált húst ízlés szerint fűszerezzük, majd kicsi gombócokat formálunk belőle, és kevés olajon mindkét oldalát átsütjük.

A tésztát megfőzzük.

Az apróra vágott vöröshagymát aranybarnára pirítjuk, beledobjuk a 2 gerezd zúzott fokhagymát. Vigyázzunk, mert hamar megég, és keserű lesz. Utána mehet bele a cukkini, ezzel kicsit pirítjuk még, majd hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot. Fűszerezzük sóval, borssal, pici oregánóval, és egy marék apróra vágott bazsalikommal. Mikor már majdnem kész, hozzáadjuk a húsgombócokat, és ezzel is összerottyantjuk. Tálaláskor megszórjuk reszelt sajttal, friss bazsalikommal, és egy kicsi olíva olajat locsolunk rá. / Ez el is maradhat /.

 

Túrógombóc

Kép 409

 

 

Egy kicsit másképp készül mint a hagyományos társa, ám ugyan olyan finom, pillanatok alatt kész van, és tulajdonképpen elronthatatlan 🙂

Hozzávalók:

3 dl tej

50 dkg túró

6-7 evőkanál búzadara

1 csomag vaníliás cukor

cukor /ízlés szerint/

1 citrom reszelt héja

zsemlemorzsa

 

A tejhez hozzáadjuk a búzadarát, cukrot, vaníliás cukrot és a citrom reszelt héját. Nagyon sűrű tejbegrízt főzünk belőle. A “kanál megáll benne” kategória 🙂 Levesszük a tűzről, majd hozzákeverjük a villával áttört túrót, és jól eldolgozzuk.

Gombócokat formálunk, és pirított zsemlemorzsában megforgatjuk. Aki nem szereti darált dióban is megforgathatja.

Tipp: ha fagyis kanállal csináljuk a gombócokat, szép egyformák lesznek 🙂 Egy – egy gombóc után mártsuk hideg vízbe, így nem ragad bele.

Tálalhatjuk tejföllel, porcukorral.

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!