Egy jó példa arra, hogy kevés hozzávalóból is készíthetünk igazán finomat 🙂 Mennyiségeket nem írok most, létszám és étvágy függő 🙂
Hozzávalók:
burgonya / lehetőleg egyforma nagyságúak/
gomba
pár kanál tejföl
kevés vaj
sajt
petrezselyemzöld
Fűszerek: só, bors, kakukkfű, 1 gerezd fokhagyma
A burgonyákat jól megsikáljuk, majd hosszában, nem túl mélyen bevágjuk, hogy sütéskor ne nyíljon szét. Sütőpapiros tepsire helyezzük, majd megkenjük a tetejét olvasztott vajjal, és megsózzuk. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 3/4 óra alatt megsütjük. A sütési idő a burgonya nagyságától függően kevesebb, vagy több is lehet.
Míg sül, a gombát felszeleteljük, majd kevés olajon lepirítjuk. Fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel. Ha kész, beleöntjük egy tálba. A megfőtt burgonyát félbevágjuk a bevágás mentén, majd a belsejét kikaparjuk, és hozzáadjuk a gombához. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az összenyomott fokhagymát, pár kanál tejfölt, valamint a petrezselyemzöldet. Jól összekeverjük.
A fél burgonyákat visszahelyezzük a sütőlemezre, mindegyikbe teszünk egy pici vajat, majd belekanalazzuk a tölteléket. Tetejét megszórjuk reszelt sajttal. Visszatesszük a 200 fokos sütőbe, és a sajtot rápirítjuk.
Tálaláskor megszórjuk petrezselyemzölddel. Fokhagymás tejföllel, vagy bármilyen kedvünkre való öntettel meglocsolhatjuk még. Adhatjuk köretnek, de önálló ételként is megállja a helyét.