A csirkeszárnyakat megfőztem a húslevesben, de nyersen is készíthető. Egy tálban megcsináltam a pácot. Arányokat most nem tudok írni, érzésre – ízre hagyatkoztam 🙂 . Került bele olaj, ketchup,csili pehely, méz, só, bors, 1 ek. erős paprika krém.
Nagyon pici olajon hirtelen átsütöttem csirkeszárnyakat, majd ráöntöttem a mézes pácot, és ezzel sütöttem tovább. Szépen ráragad a pác a csirkeszárnyakra.
A burgonyát jól megsikáltam, héjában megfőztem. Kettévágtam, kicsit kikapartam a belsejéből, majd ide került a kapros túró. / 25 dkg túró kis tejföllel sok kaporral, sóval, borssal kikeverve/. A tetejére reszelt sajtot szórtam, majd a gyorsaság miatt most mikróba került míg a sajt ráolvadt, de sütőben szépen rá lehet pirítani.
Hozzávalók :
20 dkg sárgarépa
1 póréhagyma /kb. 20 dkg /
8 szelet vékony sertéscomb /de lehet karaj vagy csirkemell is /
8 szelet bacon szalonna /nekem egy kicsit több kellett, hogy mindenütt szépen befedje/
1 dl száraz vörösbor
3 evőkanál vörösborecet /el is hagyható/
1 dl víz
2 babérlevél
1,5 dl tejföl
1 teáskanál étkezési keményítő /ha nincs, akkor liszt /
só, bors, a díszítéshez petrezselyemzöld
A megtisztított sárgarépát lereszeljük, a póréhagymát karikára vágjuk. A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, mindegyik tetejére teszünk répát, hagymát, és feltekerjük. Körbetekerjük a baconnel, és hústűvel vagy fogpiszkálóval megtűzzük hogy ne essen szét. /ne felejtsük eltávolítani a végén! :-)/
Serpenyőben egy kevés olajon körben szépen megpirítjuk a tekercseket. Felöntjük a vörösborral, borecettel /elhagyható/, és a vízzel, hozzáadjuk a babérlevelet. Fedő alatt, közepes hőfokon kb. 20 percig pároljuk. A tejfölt elkeverjük az étkezési keményítővel /ennek hiányában liszttel/. Ha kész a hús kiszedjük, majd a mártást behabarjuk, és egyet forralunk rajta. A tekercseket tálra tesszük, egy kevés mártással leöntjük. Petrezselyemmel díszítjük, és nálam elmaradhatatlan egy pici csilipehely 🙂 A maradék mártást külön kínáljuk mellé.
Köretként készíthetünk burgonyapürét, rizst, vagy sült burgonyát.
A diétázók most lapozzanak egyet 🙂
Nálam ez a sült csirke két funkciós kaja. Mindjárt kiderül miért 🙂
6 db csirke alsó combot megtisztítunk ( lehet akár felső comb is). Sózzuk, borsozzuk. 5 közepes fej vöröshagymát szálára felvágunk. Egy lábasban lassú tűzön felolvasztunk 30-40 dkg zsírt!. Hozzáadjuk a hagymát, és kicsit megpároljuk benne. Beletesszük a csirkecombokat, 3-4 gerezd vékonyra szeletelt fokhagymát, és én egy húsleveskockát is morzsoltam bele. Fedő alatt lassú tűzön megsütjük. Nem fog megégni a hagyma, inkább csak vaj puhára átpárolódik a hússal együtt. Ha kész, a csirkecombokat kiszedjük egy tányérra. A hagymának kb a felét nagyon kicsi zsírral átszedjük egy serpenyőbe. Adunk hozzá 2-3 ek. mustárt, /de ezt mindenki ízlése szerint teheti/, pici sót, borsot, és kb 2,5 dl tejszínt. jól összerottyantjuk, és a mártást ráöntjük a csirkecombokra. Tálalhatjuk rizzsel, burgonyapürével, ki mit szeret.
És amitől két funkciós 🙂 : A sült zsírt amiben a fele hagyma benne maradt, miután kihűlt egy kis dobozban betesszük a hűtőbe. Isteni finom reggelire friss ropogós kenyérrel, paprikával, paradicsommal 🙂
Hozzávalók:
2 nagyobb fej hagyma
1 zöldpaprika
1 paradicsom
1 kg csirkecomb
1/2 kg csiperke gomba
2 evőkanál liszt
2,5 dl tejszín
Fűszerek: pirospaprika, só, bors, köménymag
A hagymát kis kockára vágjuk, majd kevés olajon üvegesre pároljuk. Én már ekkor hozzáadom a kockára vágott paprikát, paradicsomot. Hozzáadjuk a csirkecombokat, majd megszórjuk a pirospaprikával, és jól összeforgatjuk. Kevés vízzel felöntjük, és fűszerezzük. Ha félig kész hozzáadjuk a felszeletelt gombát. A lisztet csomómentesre keverjük a tejszínnel. Ha megfőtt a hús hozzáadjuk, majd egyet forralunk még rajta. Köretként adhatunk mellé tésztát, vagy galuskát.