Konyhabuli

Sült csirkecomb vörösboros szilvamártásban

 

936530_642661455743953_398955268_n

 

A mai ebédhez adott volt a csirkecomb, na meg a sok szilva ami a konyhában hűsöl. / Ez a leírás még nyáron  készült, azóta a szilvák már a fagyasztóban dideregnek 😀 / Saját kútfőből összepárosítottam őket .
Hozzávalók:
csirkecomb /de lehet bármilyen más hús is /
kb. fél kg magozott szilva
2 dl vörösbor
Fűszerek: só, bors, rozmaring, fahéj, szegfűszeg, cayenne bors /elhagyható /A csirkecombokat fűszereztem sóval, borssal, rozmaringgal. Jól beledörzsöljük a húsba, hogy szép kéreg alakuljon ki rajta. Serpenyőbe /magas falú/ pici olíva olajat melegítettem, majd hirtelen szép pirosra sütöttem.

Innen jön az izgalmasabb része  Mikor megpirult a csirke, beledobtam kb. fél kiló magozott szilvát, és 2 dl jóféle vörösborral felengedtem. Fűszerként került bele 2 kisebb darab fahéj, pár szem szegfűszeg, két csipet cayenne bors, és cukor ízlés szerint. Fedő alatt kis lángon főzzük, míg szépen összeesik benne a szilva, és megpuhul a csirkecomb.
Savanykás, pikáns ízével szerintem nem fogtam mellé 🙂 Köretként adhatunk mellé burgonyapürét, vagy rizst.

Mézes – csilis csirkeszárnyak

 

1173640_658549190821846_113518896_n

 

 
A csirkeszárnyakat megfőztem a húslevesben, de nyersen is készíthető. Egy tálban megcsináltam a pácot. Arányokat most  nem tudok írni, érzésre – ízre hagyatkoztam 🙂 . Került bele olaj, ketchup,csili pehely, méz, só, bors, 1 ek. erős paprika krém.

Nagyon pici olajon hirtelen átsütöttem csirkeszárnyakat, majd ráöntöttem a mézes pácot, és ezzel sütöttem tovább. Szépen ráragad a pác a csirkeszárnyakra.
A burgonyát jól megsikáltam, héjában megfőztem. Kettévágtam, kicsit kikapartam a belsejéből, majd ide került a kapros túró. / 25 dkg túró kis tejföllel sok kaporral, sóval, borssal kikeverve/. A tetejére reszelt sajtot szórtam, majd a gyorsaság miatt most mikróba került míg a sajt ráolvadt, de sütőben szépen rá lehet pirítani.

Szalonnába göngyölt hús

 

Kép 145

 

 

Hozzávalók :

20 dkg sárgarépa

1 póréhagyma /kb. 20 dkg /

8 szelet vékony sertéscomb /de lehet karaj vagy csirkemell is /

8 szelet bacon szalonna /nekem egy kicsit több kellett, hogy mindenütt szépen befedje/

1 dl száraz vörösbor

3 evőkanál vörösborecet /el is hagyható/

1 dl víz

2 babérlevél

1,5 dl tejföl

1 teáskanál étkezési keményítő /ha nincs, akkor liszt /

só, bors, a díszítéshez petrezselyemzöld

 

A megtisztított sárgarépát lereszeljük, a póréhagymát  karikára vágjuk. A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, mindegyik tetejére teszünk répát, hagymát, és feltekerjük. Körbetekerjük a baconnel, és hústűvel vagy fogpiszkálóval megtűzzük hogy ne essen szét. /ne felejtsük eltávolítani a végén! :-)/

Serpenyőben egy kevés olajon körben szépen megpirítjuk a tekercseket. Felöntjük a vörösborral, borecettel /elhagyható/, és a vízzel, hozzáadjuk a babérlevelet. Fedő alatt, közepes hőfokon kb. 20 percig pároljuk. A tejfölt elkeverjük az étkezési keményítővel /ennek hiányában liszttel/. Ha kész a hús kiszedjük, majd a mártást behabarjuk, és egyet forralunk rajta.  A tekercseket tálra tesszük, egy kevés mártással leöntjük. Petrezselyemmel díszítjük, és nálam elmaradhatatlan egy pici csilipehely 🙂 A maradék mártást külön kínáljuk mellé.

Köretként készíthetünk burgonyapürét, rizst, vagy sült burgonyát.

 

nn

Hagymás – mustáros csirkecomb

1235457_655326307810801_1500774465_n

 

 

A diétázók most lapozzanak egyet 🙂

Nálam ez a sült csirke két funkciós kaja. Mindjárt kiderül miért 🙂

6 db csirke alsó combot megtisztítunk ( lehet akár felső comb is). Sózzuk, borsozzuk. 5  közepes fej vöröshagymát szálára felvágunk. Egy lábasban lassú tűzön felolvasztunk 30-40 dkg zsírt!. Hozzáadjuk a hagymát, és kicsit megpároljuk benne. Beletesszük a csirkecombokat, 3-4 gerezd vékonyra szeletelt fokhagymát, és én egy húsleveskockát is morzsoltam bele. Fedő alatt lassú tűzön megsütjük. Nem fog megégni a hagyma, inkább csak vaj puhára átpárolódik a hússal együtt. Ha kész, a csirkecombokat kiszedjük egy tányérra. A hagymának kb a felét nagyon kicsi zsírral átszedjük egy serpenyőbe. Adunk hozzá  2-3 ek. mustárt, /de ezt mindenki ízlése szerint teheti/, pici sót, borsot, és kb 2,5 dl tejszínt. jól összerottyantjuk, és a mártást ráöntjük a csirkecombokra. Tálalhatjuk rizzsel, burgonyapürével, ki mit szeret.
És amitől két funkciós 🙂 : A sült zsírt amiben a fele hagyma benne maradt, miután kihűlt egy kis dobozban betesszük a hűtőbe. Isteni finom reggelire friss ropogós kenyérrel, paprikával, paradicsommal 🙂

Tejszínes – gombás csirkepörkölt

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Hozzávalók:

2 nagyobb fej hagyma

1 zöldpaprika

1 paradicsom

1 kg csirkecomb

1/2 kg csiperke gomba

2 evőkanál liszt

2,5 dl tejszín

Fűszerek: pirospaprika, só, bors, köménymag

A hagymát kis kockára vágjuk, majd kevés olajon üvegesre pároljuk. Én már ekkor hozzáadom a kockára vágott paprikát, paradicsomot. Hozzáadjuk a csirkecombokat, majd megszórjuk a pirospaprikával, és jól összeforgatjuk. Kevés vízzel felöntjük, és fűszerezzük. Ha félig kész hozzáadjuk a felszeletelt gombát. A lisztet csomómentesre keverjük a tejszínnel. Ha megfőtt a hús hozzáadjuk, majd egyet forralunk még rajta. Köretként adhatunk mellé tésztát, vagy galuskát.

 

 

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!