Nem tartozik a legkönnyebb ételek közé, de szerintem kevés ember van, akinek nem kordul meg a gyomra egy finom húsos káposzta láttán 🙂 Sokféle elkészítési módja van a hús és a káposzta ötvözésének. Lehet színhúsból, kerülhet bele füstölt hús is…. ez most az én verzióm, csülökkel, körömmel..
Hozzávalók:
1 csont nélküli csülök
1 kg köröm /aki nem szereti elhagyhatja, de valami csontos húst tegyünk bele. Szerintem úgy az igazi 🙂 /
2 fej hagyma
1 kg savanyú káposzta
Fűszerek: só, bors, köménymag, 1-2 babérlevél, pirospaprika, aki szereti erős paprikát is tehet bele
A csülköt apró kockákra vágjuk, a körmöt jól megtisztítjuk és kisebb darabokra vágjuk.
A kockára darabolt hagymát kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a húsokat, megszórjuk pirospaprikával, majd jól átforgatjuk az egészet. Felöntjük annyi vízzel hogy ellepje. Hozzáadjuk a fűszereket, és lassú tűzön kezdődik egy hosszadalmasabb főzés. Az elpárolgott vizet időnkét pótoljuk. A káposztát kóstoljuk meg, és ha nagyon savanyú, hideg vízben mossuk át, majd nyomkodjuk ki. Van aki ezt nem teszi, mi nem szeretjük ha túlságosan intenzív a savanyú íz.
Mikor már majdnem 3/4 -ig kész, hozzáadjuk a káposztát, és készre főzzük. Figyeljünk mindig a víz pótlására, valamint kóstolgassuk szorgalmasan 🙂
Ha valaki esetleg nem szereti, vagy valamilyen okból kifolyólag nem bírja a káposztát, elkészítheti anélkül is. Ebben az esetben főzzünk mellé sós, köménymagos burgonyát.