Konyhabuli

Sport szelet

 

1240206_654979094512189_1605884531_n

 

 

Hozzávalók:

25 dkg margarin

20 dkg cukor

1 rumaroma

2 dl tej

50 dkg  darált háztartási keksz

3 evőkanál kakaó

10 dkg ét csoki

2 evőkanál olaj

A margarint megolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot, a rum aromát, és a tejet

Egy tálban összekeverjük a  darált háztartási kekszet a  kakaóval. Hozzáöntjük a folyékony masszát, és jól elkeverjük.

Egy jénaiba, vagy téglalap alakú műanyag dobozba simítjuk.  Gőz felett megolvasztjuk a csokit az étolajjal, és a tetejére simítjuk.

Hűtőbe tesszük míg a csoki megdermed a tetején, majd szeleteljük.

Marcipános mennyország

 

Kép 620-002

 

 

Egy nagyon kedves ismerősöm osztotta meg velem ezt a “szupertitkos” receptet 🙂 Háááát…. aki szereti a marcipánt, annak kötelező megkóstolni, mert valami csoda 🙂 Bár nem tartozik az olcsó kategóriába, de ünnepekre talán megengedhető…  Vigyázat, mert függőséget okoz 😀

Hozzávalók:

3 csomag 20 dkg-os marcipán massza /fehér/

5 dkg szeletelt mandula

5 dkg puha vaj

1 evőkanál porcukor

vanília

2 dkg kakaó /cukrozatlan/

3 evőkanál mandula likőr /mehet kicsit több is :-), vagy ennek hiányában aroma/

porcukor a marcipán nyújtásához

 

A mandulát száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, óvatosan, ne égjen meg, majd hagyjuk kihűlni. Közben elkészítjük a krémet: a puha vajat, a porcukrot, a kakaóport és a vaníliát géppel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a mandulalikőrt is. A marcipánokat összegyúrjuk, aztán kicsit átgyúrjuk az egészet, hogy megpuhuljon, majd téglalap alakúra nyújtjuk, s rákenünk egyenletesen a krémből 3 ek-nyit; feltekerjük, mintha rétest v. bármit tekernénk, s megkenjük a külsejét is a maradék krémmel, majd „rátapicskoljuk” a pirított mandulát. A végeit vágjuk le ferdén, hogy látszódjon a tekercs mintázata. Folpackba csomagolva hűtőben kell tárolni fogyasztásig, s mindig folpackozzuk vissza, ha marad, hogy minél kevésbé száradjon ki a marcipán (a friss marcipán a legfinomabb).

Valami mennyei, s a látszat ellenére egyáltalán nem émelyítő, jól ellensúlyozza a marcipán édességét a benne lévő krém.

 

Gesztenyegolyó

 

Kép 584

 

 

A kókuszgolyó testvérkéjének is mondhatnánk 🙂 Gyors, egyszerűen elkészíthető finomság.

 

Hozzávalók:

50 dkg darált keksz

20 dkg margarin

1 csomag gesztenyepüré

15 dkg átszitált porcukor

2 evőkanál rum /ennek hiányában aroma/

1,8 dl tej

A vajat és a gesztenyepürét szoba-hőmérsékletűre melegítjük. Egy tálba beletesszük a hozzávalókat, majd a tej fokozatos hozzáadásával jól összedolgozzuk a masszát.

Golyókat formálunk belőle, és egy kis időre hűtőbe tesszük. Majd vagy csíkokban csokizzuk, vagy egy pálcika segítségével félig csokiba mártjuk, és sütőpapírra téve hagyjuk megdermedni.

A massza nagyon jól fagyasztható is, tehát akár két adagot is elkészíthetünk, és legközelebb csak a hűtőbe kell nyúlni érte 🙂

 

Raffaello golyók

 

Kép 242

 

 

Nagyon sokszor megfordul nálunk ez a finomság, ….. bár kétség kívül nem olyan mint bolti társa, de rendkívül finom, és gyors édesség. Egy baja van, hogy kb fél óra elteltével már csak az emléke van meg 😀

Hozzávalók:

10 dkg cukor

2 csomag vaníliás cukor

20 dkg sovány tejpor /pl. turista /

1 dl víz

10 dkg kókusz + a hempergetéshez

12 dkg vaj vagy margarin

mandula /én sózatlan mogyorót szoktam beletenni, tökéletes azzal is /

 

A vizet, cukrot és a vaníliás cukrot beleöntjük egy edénybe, és felforraljuk. Várjuk meg míg a cukor teljesen elolvad. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a vajat, tejport, és a kókuszt. Én először megvárom míg a vaj elolvad, utána adom hozzá a többit.

Teljesen kihűtjük!! Gombócokat formálunk belőle, mindegyik közepére teszünk egy szem mandulát vagy mogyorót, és kókuszreszelékben megforgatjuk.

 

Málnás – citromos kekszes süti

Kép 160

 

 

Biztos hogy nagyon sokan, és sokféle formában ismeritek a kekszes sütiket.  Rengeteg variációja létezik, és nagy előnye hogy pillanatok alatt elkészíthető.  Hátránya, hogy egy éjszakára távol kell tartani tőle a családot, míg megpuhul 🙂 🙂

Hozzávalók: kb. 1/2 kg háztartási keksz  / kocka alakú /

Citromos krém: 2 nagy doboz tejföl, ízlés szerint cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 dl citromszörp / citromlével helyettesíthető /

Málnás krém: 2 nagydoboz tejföl, ízlés szerint cukor,  30 dkg málna turmixolva, 1 dl málnaszörp /elhagyható/

 

Normál méretű tepsibe lerakunk egy sor kekszet, majd erre jön a citromos krém 3/4 része. Megint egy sor keksz, majd a málnás krém 3/4 része. Ismét egy réteg keksz, majd a maradék kétféle krémet a tetejére öntjük, és villával /vagy bármi mással/ szép hullámosra elkenjük.

Egy éjszakára a hűtőbe tesszük puhulni.

 

Málnás - szörpös

 

 

Ferrarossi – filléres csemege

1235357_652207011456064_2141216948_n

 

 

Gyorsan elkészíthető, mutatós édesség. Hűtőben sokáig eltartható, már ha marad belőle:-)

Hozzávalók:

15 dkg cukor

25 dkg Ráma

6 evőkanál méz

20 dkg étcsoki  / fele – fele arányban tejcsokival is nagyon finom /

25 dkg natúr kukoricapehely

15 dkg darált dió /diópótlóval is kiváltható /

 

A cukrot és a mézet felolvasztjuk. Beletesszük a rámát, majd ha ez is elolvadt mehet bele a csoki. /törjük kis kockákra, könnyebben olvad /Utána beletesszük a darált diót, és 1-2 perc alatt sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, majd a kukoricapelyhet beleforgatjuk.  Akkor jó az állaga ha már nemigazán tudjuk keverni. Ha hígnak találjuk tegyünk még bele kukoricapelyhet.

Papírkapszliba  kávéskanál segítségével nagyjából egyforma halmokat teszünk. Ez a macerás része , de megéri 🙂

Tároljuk hűtőben, mert melegben meglágyul a csoki és a méz benne.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!