
Egy nagyon kedves ismerősöm osztotta meg velem ezt a “szupertitkos” receptet 🙂 Háááát…. aki szereti a marcipánt, annak kötelező megkóstolni, mert valami csoda 🙂 Bár nem tartozik az olcsó kategóriába, de ünnepekre talán megengedhető… Vigyázat, mert függőséget okoz 😀
Hozzávalók:
3 csomag 20 dkg-os marcipán massza /fehér/
5 dkg szeletelt mandula
5 dkg puha vaj
1 evőkanál porcukor
vanília
2 dkg kakaó /cukrozatlan/
3 evőkanál mandula likőr /mehet kicsit több is :-), vagy ennek hiányában aroma/
porcukor a marcipán nyújtásához
A mandulát száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, óvatosan, ne égjen meg, majd hagyjuk kihűlni. Közben elkészítjük a krémet: a puha vajat, a porcukrot, a kakaóport és a vaníliát géppel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a mandulalikőrt is. A marcipánokat összegyúrjuk, aztán kicsit átgyúrjuk az egészet, hogy megpuhuljon, majd téglalap alakúra nyújtjuk, s rákenünk egyenletesen a krémből 3 ek-nyit; feltekerjük, mintha rétest v. bármit tekernénk, s megkenjük a külsejét is a maradék krémmel, majd „rátapicskoljuk” a pirított mandulát. A végeit vágjuk le ferdén, hogy látszódjon a tekercs mintázata. Folpackba csomagolva hűtőben kell tárolni fogyasztásig, s mindig folpackozzuk vissza, ha marad, hogy minél kevésbé száradjon ki a marcipán (a friss marcipán a legfinomabb).
Valami mennyei, s a látszat ellenére egyáltalán nem émelyítő, jól ellensúlyozza a marcipán édességét a benne lévő krém.