Konyhabuli

Kakaós – diós csiga

 

DSC01264

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt

2,5 dl tej

1 egész tojás + 1 sárgája

2 dkg élesztő

8 dkg puha vaj!! + a tészta kenéséhez

3 evőkanál cukor

csipet só

a töltelékhez: porcukor, kakaó, darált dió

 

Az élesztőt a langyos tejben 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk. A többi hozzávalót kimérjük egy tálba, majd hozzáadjuk az élesztőt, és jól kidagasztjuk. Meleg helyen a duplájára kelesztjük.

Lisztezett deszkára kiborítjuk a megkelt tésztát, majd két felé vesszük, és téglalap alakúra nyújtjuk. A tésztát megkenjük olvasztott vajjal, majd porcukrot, és kakaót szitálunk rá jó vastagon. Össze is keverhetjük a kakaót a cukorral, és úgy is rászórhatjuk. Szorosan feltekerjük, majd kb. két ujjnyi vastag darabokat vágunk belőle, és sütőpapíros gáztepsibe tesszük. Ugyan így járunk el a tészta másik felével is, arra diót szórunk. De készíthetjük  akár nutellával is, vagy bármilyen más, kedvünkre való töltelékkel.

A sütőlemezen még kb. fél órát pihentetjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt megsütjük. Nem kell nagyon pirosra sütni, mert könnyen kiszáradhat!

Ha kivettük a sütőből, meleg cukros tejjel jól átkenjük, hagyjuk hogy a tej szépen belefolyjon a töltelékbe, így nem lesz száraz. Másnapra is nagyon finom puha marad a tésztája, bár kétlem hogy maradna belőle 🙂

 

Diós – kakaós csavart, és nutellás fonat

 

DSC01152

 

 

Nagyon szereti a család a kelt tésztát,  de valahogy nekem mindig “mumus” volt , sosem sikerült teljesen tökéletesre 🙂 Idáig…. most megtört a jég, és lehet hogy egy hétig ezt fogunk enni 😀  Az alaprecept a Katafakanala oldalról van, köszönet érte a főfakanálnak 🙂

Hozzávalók a tésztához:

70 dkg liszt

3 evőkanál cukor /ebből 1 kanál az élesztős tejbe/

1,5 dl langyos tej

5 dkg élesztő

4 tojás

10-12 dkg puha vaj

1 csapott teáskanál só

A tészta kenegetéséhez 1-1,5 dl cukros tej

Töltelék: cukor+kakaó összekeverve, dió+cukor összekeverve, és egy kisebb üveg nutella

Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos cukros tejbe, és felfuttatjuk.

A liszttel elmorzsoljuk a vajat, majd a többi hozzávalót is beletesszük, ráöntjük a felfuttatott élesztőt, és jól kidagasztjuk. Meleg helyen a duplájára kelesztjük.

A tésztát 4 részre osztjuk.  Téglalap alakúra nyújtjuk, / kb. 1 cm vastagságúra/ és vékonyan bekenjük olajjal. Rászórjuk a cukros diót, majd szorosan feltekerjük. Hosszában magunk elé fordítjuk, fent kihagyunk 4-5 centit, majd középen végig vágjuk. A két részt összefonjuk, és kör alakúra formázzuk. Ugyan így járunk el a kakaós tésztánál is. A nutellásnál két tekercset csinálunk, de azt nem vágjuk be, csak simán összefonjuk.  Sütőlapra tesszük, és konyharuhával letakarva még egy bő fél órát pihentetjük.

DSC01135

 

Megkenjük a langyos cukros tejjel, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 percig sütjük. Ha nagyon pirulna, dobjunk rá egy darab alufóliát. Mikor 3/4-ig megsült, még egyszer átkentem a cukros tejjel.

A töltelék lehet akár egyféle is, vagy bármi más.. én nem tudtam választani, mert mindet szeretem, ezért mindenből készült egy kicsi 😀

Banánkenyér

 

Kép 920

 

 

Gyorsan összeállítható, rendkívül finom süti 🙂 Nem kell méricskélni, bögrézünk 🙂 A mérce 2,5 dl.

2 db nagyobb érett banánt villával összetörök /olyan banánt válasszunk, ami már pöttyös, tehát jó érett /, majd ráöntöm a következőket: 1 bögre fehérbor / nekem vörösbor, Sangria volt felbontva, azzal is nagyon finom / + ½ bögre olaj + 1 bögre cukor (barna v. nád, de lehet kristály is) + 1 kk fahéj + 2 cs. vaníliás cukor.

 

Egy másik tálban összekeverem a következőket: 2 bögre liszt + 1 bögre tört dió + 1 cs. sütőpor + 1 csipet só. Ehhez hozzáadom a nedves részt, jól összekeverem (főzelék állagú lesz, ha túl sűrű, adj még hozzá egy kis bort)

Sütőpapíros püspökkenyér formában, előmelegített sütőben, alsó-felső sütéssel, 185 fokon (sütőpapírral letakarva!!!!!) 45-50 percig sütöm, majd az utolsó 5 percet sütőpapír nélkül…. Ha kihűlt, olvasztott csokit csurgatunk rá, s megszórjuk dióval.

Tapasztalataim a sütésnél: nekem 50 perc után még nyers volt a tészta közepe, így levettem a fóliát, és 200 fokon sütöttem tovább, több mint egy óra alatt sült meg. Ha úgy látjuk hogy nagyon pirulna a teteje, inkább később tegyünk rá egy darab alufóliát. A liszt minőségétől, és a bortól is függ a sütési idő.

A végeredmény teljes mértékben kárpótolt ezért a kis “maceráért” 🙂

Ferrarossi – filléres csemege

1235357_652207011456064_2141216948_n

 

 

Gyorsan elkészíthető, mutatós édesség. Hűtőben sokáig eltartható, már ha marad belőle:-)

Hozzávalók:

15 dkg cukor

25 dkg Ráma

6 evőkanál méz

20 dkg étcsoki  / fele – fele arányban tejcsokival is nagyon finom /

25 dkg natúr kukoricapehely

15 dkg darált dió /diópótlóval is kiváltható /

 

A cukrot és a mézet felolvasztjuk. Beletesszük a rámát, majd ha ez is elolvadt mehet bele a csoki. /törjük kis kockákra, könnyebben olvad /Utána beletesszük a darált diót, és 1-2 perc alatt sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, majd a kukoricapelyhet beleforgatjuk.  Akkor jó az állaga ha már nemigazán tudjuk keverni. Ha hígnak találjuk tegyünk még bele kukoricapelyhet.

Papírkapszliba  kávéskanál segítségével nagyjából egyforma halmokat teszünk. Ez a macerás része , de megéri 🙂

Tároljuk hűtőben, mert melegben meglágyul a csoki és a méz benne.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!