Konyhabuli

Héjában sült burgonya, pirított gombával töltve

 

gombás krumpli

 

Egy jó példa arra, hogy kevés hozzávalóból is készíthetünk igazán finomat 🙂 Mennyiségeket nem írok most, létszám és étvágy függő 🙂

Hozzávalók:

burgonya / lehetőleg egyforma nagyságúak/

gomba

pár kanál tejföl

kevés vaj

sajt

petrezselyemzöld

Fűszerek:  só, bors, kakukkfű, 1 gerezd fokhagyma

A burgonyákat jól megsikáljuk, majd hosszában, nem túl mélyen bevágjuk, hogy sütéskor ne nyíljon szét.  Sütőpapiros tepsire helyezzük, majd megkenjük a tetejét olvasztott vajjal, és megsózzuk. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 3/4 óra alatt megsütjük. A sütési idő a  burgonya nagyságától függően kevesebb, vagy több is lehet.

Míg sül, a gombát felszeleteljük, majd kevés olajon lepirítjuk. Fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel. Ha kész, beleöntjük egy tálba. A megfőtt burgonyát félbevágjuk a bevágás mentén, majd a belsejét kikaparjuk, és hozzáadjuk a gombához. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az összenyomott fokhagymát,  pár kanál tejfölt, valamint a petrezselyemzöldet. Jól összekeverjük.

A fél burgonyákat visszahelyezzük  a sütőlemezre, mindegyikbe teszünk egy pici vajat, majd belekanalazzuk a tölteléket. Tetejét megszórjuk reszelt sajttal. Visszatesszük a 200 fokos sütőbe, és a sajtot rápirítjuk.

Tálaláskor megszórjuk petrezselyemzölddel.  Fokhagymás tejföllel, vagy bármilyen kedvünkre való öntettel meglocsolhatjuk még. Adhatjuk köretnek, de önálló ételként is megállja a helyét.

 

 

Sütőben sült vajas – fűszeres burgonya

 

DSC01363

 

Nem hiszem hogy sok ember van aki ne szeretné a sült burgonyát 🙂 Dobjuk fel egy kicsit a hagyományos változatot 🙂

Hozzávalók:

Tetszés szerinti mennyiségű burgonya /lehetőleg egyforma nagyságú/

vaj

só, bors, rozmaring, cayenne bors / de bármi más, kedvünkre való fűszerrel készíthetjük /

A burgonyát meghámozzuk, majd hosszában kettévágjuk,  mindegyiket bevagdossuk vigyázva arra, hogy ne vágjuk át.

Mennyiségtől függően egy jénait, vagy egy gáztepsit nagyon vékonyan kivajazunk, majd egy nagyon pici olíva olajat is locsolunk bele. Lapjával lefelé belehelyezzük a burgonyát, fűszerezzük, majd mindegyik tetejére teszünk egy fokhagyma nagyságú vajdarabot.

Előmelegített, 180 fokos sütőben légkeveréssel kb fél óra alatt pirosra sütjük.  Félidőben átkenjük még egy kicsit vajjal.

Tálalhatjuk salátával, bármilyen mártogatóssal, de köretként is.

 

Héjában főtt burgonya felturbózva

 

burgonya

 

 

Biztos sokan ettetek már héjában főtt burgonyát, hagymás – paprikás zsírral meglocsolva….. Gyerekkoromban anyukám sokat készített. Haladunk a korral, úgy hogy ez már egy turbózott változat 😀  Akár ebédre, akár vacsorára, egy gyorsan elkészíthető egyszerű, ám laktató étel.

Hozzávalók:

burgonya

tojás

bármilyen maradék felvágott vagy kolbász

1 nagy doboz tejföl

fél csokor kapor /aki nem szereti elhagyhatja/

Fűszeres olaj: mennyiséghez mérten olíva olaj, /olvasztott zsírral is készíthető/ fél fej lila hagyma apróra vágva, egy kávéskanál pirospaprika, só, bors, aki szereti a csípőset az tehet bele csilit van cayenne borsot

A burgonyát alaposan megsikáljuk, majd sós vízben megfőzzük. Míg fő, előkészítjük a többi hozzávalót: a tojást megfőzzük és felszeleteljük. A felvágottat – szalámit csíkokra vágjuk. A tejfölt elkeverjük sóval, borssal, apróra vágott kaporral, vagy fokhagymát is tehetünk bele.

A megfőtt  burgonyát meghámozzuk, karikára vágjuk. Tányérra tesszük, meglocsoljuk a fűszeres olajjal, majd a tetejére halmozzuk a felvágottat, tojást, és nyakon öntjük a tejföllel. Melegen tálaljuk.

Tulajdonképpen azt is mondhatnánk hogy ez  egy sütő nélküli, gyors rakott krumpli 🙂

 

 

Gombás ragu, vajon pirított burgonyával

 

Kép 383

 

 

Néha jólesik csak úgy “kútfőből” főzni, az otthoni tartalékra hagyatkozva 🙂 Most is ez történt … adott volt a burgonya, gomba, meg egy kis ez + az, és menet közben szépen összeállt minden 🙂

Hozzávalók:

1 kg burgonya

2 nagyobb fej hagyma

1 doboz gomba

kb 20 dkg császárszalonna /vagy bármilyen más, húsos szalonna /

1 pritaminpaprika

kevés vaj

petrezselyemzöld

rozmaring /elhagyható, vagy jó a szárított is/

kakukkfű

só, bors

A burgonyát jól megsikáljuk, és sós vízben feltesszük főni.  Elkészítjük a ragut: a hagymákat szálára vágjuk /ha nagyok akkor még felezzük/, és kevés olíva olajon elkezdjük párolni. Ahogy vágtam össze a többi hozzávalót, úgy kerültek is rögtön a hagyma mellé. Tehát a szalonna pici kockákra, a paprika csíkokra, és hozzáadjuk a lecsepegtetett gombát is. Fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel, és puhára pároljuk.

A megfőtt burgonya héját leszedjük, majd vastagabb csíkokra vágjuk. Egy serpenyőben vajat, és kevés olíva olajat melegítünk, majd rátesszük a burgonyát. Fűszerezzük sóval, borssal, majd dobunk rá egy kis rozmaringot. Nem kell nagyon pirosra sütni, csak kicsit átpirítani. Ha kész, hozzáadunk egy fél csokor apróra vágott petrezselyemzöldet, és összeforgatjuk vele.

Készen is vagyunk, tálalhatunk. 🙂 Jó étvágyat! 🙂

 

 

 

Krumplis pogácsa és gombóc leves

14145_561318303937435_377437602_n

 

 

Gyermekkorom ízei jönnek vissza ebben a receptben, anyukám sokat készítette 🙂 Együtt teszem fel a két receptet, mert kapcsolódnak egymáshoz 🙂

Krumplis pogácsa: 1 kg krumplit sós vízben megfőzünk. Ha kész leszűrjük, de nem öntjük ki a levét!! Összetörjük a krumplit, majd ha kihűlt adunk hozzá egy tojást, pici sót, és annyi lisztet hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. Túl kemény ne legyen. Kiszaggatjuk /van aki késsel csak négyzetekre vágja/, majd forró olajban kisütjük. Ehetjük baracklekvárral, simán cukorral, de akik a sós ízeket szeretik azok akár tejföllel, vagy reszelt sajttal is.
Gombóc leves: A krumpli főzővizét visszatesszük a tűzhelyre, ízesítjük borssal, pici őrölt köménnyel, ha kell akkor még sóval, és én egy babérlevelet is dobtam bele. Ha felforrt készítünk egy vékony piros rántást rá. A pogácsa tésztájából elcsenünk egy kicsit, majd kicsi gombócokat készítünk belőle, és a levesben megfőzzük. A végén apróra vágott petrezselymet teszünk rá.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!