Bevallom, a nap bármely szakában képes lennék tetemes mennyiséget megenni ebből a finomságból 🙂 A boltban sajnos elég borsos áron lehet hozzájutni, és valljuk be, nem mindig bizalomgerjesztő. Ezért ha ránk mosolyog a hentesnél a libaháj, vegyünk belőle, és süssük ki otthon 🙂
Hozzávalók:
1 kg bőrös libaháj
2 dl víz
2 evőkanál tej
A hájat alaposan tisztítsuk meg a benne maradt tollvégektől, pihéktől. Vágjuk kb. 3 centis kockákra. Ha valaki nem a falatnyi tepertőket kedveli, természetesen lehet nagyobb darabokra is.
Tegyük egy lábasba, majd öntsük rá a vizet, és fedő alatt süssük kb. 20 percig. Ekkorra már kezdi kiengedni a zsírját. Vegyük le a fedőt, és közepes lángon süssük addig, míg szép aranybarna színe nem lesz. Közben párszor kavarjuk meg. Mikor már majdnem kész, egy kis bögréből öntsük hozzá a tejet, majd gyorsan tegyük rá a fedőt, és hagyjuk rajta míg sistereg. Ez pár másodperc, és közben a gázt is elzárhatjuk alatta.
Egy kanál segítségével papírtörlőre szedjük, leitatjuk róla a felesleges zsiradékot. A zsírt miután kihűlt, leszűrjük egy üvegbe. Nagyon finom akár kenyérre, friss zöldségekkel, de a vele főzött ételeknek is jó ízt ad.
A tepertőt megsózzuk, és friss kenyérrel, zöldségfélékkel tálaljuk. A legtutibb hozzá a lila hagyma 🙂
Én pici fűszerkeveréket dobok a gyönyöjű szépszégekre és véletlenül de azòta csak tejszinnel -kis pohárral-fejezem be.