Hozzávalók:
1 közepes fej kelkáposzta
1 kg darált hús
1 csomag zacskós rizs /megfőzve/
10 dkg bacon szalonna
1 közepes fej vöröshagyma / kockára vágva /
2 gerezd fokhagyma
tejföl
Fűszerek: só, bors, majoránna, 1 evőkanál pirospaprika
A kelkáposztáról lefejtünk annyi levelet, amennyi tölteléket szeretnénk csinálni. A vastag eret kivágjuk belőle, majd sós, forró vízben 4-5 percig főzzük. A maradék kelkáposztát csíkokra vágjuk, ezt is puhára főzzük.
A bacon szalonnát kockára vágjuk, majd megpirítjuk. Rádobjuk a hagymát, majd a fokhagymát, és megdinszteljük. Hozzáadjuk a darált húst, majd fehéredésig pároljuk.
Fűszerezzük, felöntjük kevés vízzel, és puhára főzzük a húst. Ha kész hozzákeverjük az előzőleg megfőzött rizst.
A kelkáposzta leveleket megtöltjük, feltekerjük úgy mint a töltött káposztánál. Egy bő kanálnyi húst teszünk bele.Egy jénait kivajazunk, az aljára terítjük a kimaradt tölteléket, ráhelyezzük a kelkáposzta csomagokat, majd a felszeletelt, megfőzött kelkáposzta csíkokat közé helyezzük. Tetejére tejfölt teszünk, majd a 180 fokra előmelegített sütőben összerottyantjuk. Ha nagyon pirulna a káposzta, dobjunk rá egy darab alufóliát.
A képen még a sütőbe menetel előtti állapot látható, sajnos mire észbe kaptam fotózás ügyileg, mind elfogyott 🙂
Már többször készítettem, nagyon szeretem és barátaimnak is elnyerte tetszését.Mindenkinek ajánlom.