Egész évben a kocsonya időszakot várom, annyira szeretem 🙂 Ilyenkor kb 2 hetente kint dideregnek a kis tálkák az erkélyen 🙂 Ez is egy olyan étel, ami az ahány ház…. kategóriába tartozik mint főzésileg, mint tálalásilag… Néha én is teszek mellé tojást, vagy formában is szoktam készíteni, egy – kettő tetejére pirospaprika is kerül….
Hozzávalók:
1 csülök
1,5 kg köröm feldarabolva
a sertés bőrke, valamint a farok szintén “elengedhetetlen” része, de én ezt most sajnos nem kaptam, így kimaradt
3 fej fokhagyma
só
fél marék szemes bors
A húst megtisztítjuk, különösen figyelve a körmökre 🙂 Hideg vízben feltesszük főni, majd ha felforrt a habját leszedjük, és hozzáadjuk a szemes borsot, sót, fokhagymát. Ez utóbbit én nem szoktam megpucolni, csak gerezdekre szedem. Van aki zöldséget, répát is tesz bele, én nem szoktam.
Lassú tűzön főzzük egészen addig míg a hús szépen leválik a csontról. Nem kevés idő, de jól el van magában, csak a vízpótlást igényli néha 🙂
Ha megfőtt, én hagyom teljesen kihűlni a fazékban, így szépen leülepedik, és tiszta lesz a leve. Kis tálkákba elosztjuk a húst /én kiszoktam csontozni, de nem muszáj/, rászűrjük a levét, és hideg helyen hagyjuk szépen dermedni. Közben szorgalmasan rohangálunk megnézni, hogy mikor ehető már 🙂
Igen, azért is írtam hogy ahány ház…. Anyukám is zöldséggel készíti 🙂
A miénk tegnap készült el és nagyon finom lett.Mi zöldségekkel készítjük. 🙂