Talán azt is mondhatnánk hogy ahány ház, annyi palócleves 🙂 Rengeteg variációt láttam – olvastam már. Én kiokoskodtam a sajátunkat, és ez évek óta bevált. Lehet hogy nem így kell készíteni, de mi így szeretjük. 🙂
Hozzávalók:
50-60 dkg sertéslapocka /én most uram bocsá’, csirkemellből készítettem 🙂 /
1 nagy fej vöröshagyma
1 darab nagyobb sárgarépa
1 darab nagyobb zöldség
2 közepes burgonya
1 paprika
1 paradicsom
kb. 30 dkg zöldbab
tejföl
Fűszerek: só, bors, fél csokor kapor, pici köménymag, pirospaprika
A húst és a megtisztított zöldségeket kis kockákra vágjuk. Kevés olajon megpároljuk a hagymát. Én a hagymával együtt beleteszem a kockákra vágott paprikát, paradicsomot is. Sózom, borsozom. Ha kész hozzáadom a húst, átforgatom kicsit, majd mehet bele a pirospaprika, ezzel is forog egyet – kettőt, adok hozzá egy nagyon kicsi vizet, majd kb 10 percig így összefőzöm. Hozzáadom a zöldségeket /kivéve a zöldbabot/, és még kb 10 percig így rövid lével főzöm. Ez most csirkemellből készült, de ha sertéshús van benne, akkor ennél hosszabb ideig főzzük, mielőtt a zöldségeket hozzáadnánk. No, ha idáig megvagyunk, öntsük fel vízzel, majd beletehetjük a zöldbabot, és a többi fűszert. Mielőtt majdnem kész, akkor hozzáadom az apróra vágott kaprot.
Van aki az egész levesbe belekeveri a tejfölt, én nem szoktam, mert nálunk nem mindenki szereti. Tálalásnál aki kér, az kap egy kanálkával a tetejére 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: