Konyhabuli

Héjában sült burgonya, pirított gombával töltve

 

gombás krumpli

 

Egy jó példa arra, hogy kevés hozzávalóból is készíthetünk igazán finomat 🙂 Mennyiségeket nem írok most, létszám és étvágy függő 🙂

Hozzávalók:

burgonya / lehetőleg egyforma nagyságúak/

gomba

pár kanál tejföl

kevés vaj

sajt

petrezselyemzöld

Fűszerek:  só, bors, kakukkfű, 1 gerezd fokhagyma

A burgonyákat jól megsikáljuk, majd hosszában, nem túl mélyen bevágjuk, hogy sütéskor ne nyíljon szét.  Sütőpapiros tepsire helyezzük, majd megkenjük a tetejét olvasztott vajjal, és megsózzuk. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 3/4 óra alatt megsütjük. A sütési idő a  burgonya nagyságától függően kevesebb, vagy több is lehet.

Míg sül, a gombát felszeleteljük, majd kevés olajon lepirítjuk. Fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel. Ha kész, beleöntjük egy tálba. A megfőtt burgonyát félbevágjuk a bevágás mentén, majd a belsejét kikaparjuk, és hozzáadjuk a gombához. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az összenyomott fokhagymát,  pár kanál tejfölt, valamint a petrezselyemzöldet. Jól összekeverjük.

A fél burgonyákat visszahelyezzük  a sütőlemezre, mindegyikbe teszünk egy pici vajat, majd belekanalazzuk a tölteléket. Tetejét megszórjuk reszelt sajttal. Visszatesszük a 200 fokos sütőbe, és a sajtot rápirítjuk.

Tálaláskor megszórjuk petrezselyemzölddel.  Fokhagymás tejföllel, vagy bármilyen kedvünkre való öntettel meglocsolhatjuk még. Adhatjuk köretnek, de önálló ételként is megállja a helyét.

 

 

Töltött bundás kenyér

 

tbk

 

 

Bizonyára sokunk asztalán sűrűn megforduló reggeli vagy vacsora a bundás kenyér. Gyorsan elkészíthető, laktató finomság, amit egy kicsit még fel is turbózhatunk 🙂

Hozzávalók:

kenyér / ne legyen túl vastag szelet /

bármilyen felvágott, vagy sonka

sajt

kevés vaj

tojás

olaj a sütéshez

Egy szelet kenyeret vékonyan megvajazunk, teszünk rá egy szelet felvágottat vagy sonkát, és egy szelet sajtot. Beborítjuk egy másik szelet kenyérrel, és egy kicsit összenyomjuk.

A szokásos módon tojásban megmártjuk, majd olajban kisütjük, és papírtörlőn lecsepegtetjük a felesleges zsiradékot.

Egy bögre forró teával, friss paprikával, paradicsommal tálaljuk 🙂

Töltött sós palacsinta

 

1002302_632178710125561_1413961329_n

 

 

A szokásos módon sűrű, sós palacsinta tésztát csináltam, amibe mindenféle fűszert kevertem: só, bors, oregánó, bazsalikom /ízlés szerint változhat/. Vastag palacsintákat sütöttem belőle.

Ráhalmoztam a friss összevágott zöldségeket / uborka, lila hagyma, paprika, paradicsom, jégsaláta /, majd pirított csirkemell csíkokat tettem rá, öntettel meglocsoltam. A csirkemellet pácoljuk, fűszerezzük ízlés szerint. Én gyros fűszerkeverékkel készítettem.

Öntet: Tejfölt kicsi tejjel simára kevertem, majd ment bele egy kis zúzott fokhagyma, csili, só, bors ízesítésnek.

Egy ráérősebb napon akár reggelinek, akár vacsorának kitűnő, laktató étel 🙂

Vegyes töltött hús

 

Kép 678

 

 

Bármennyire is megunhatatlan a “sima” rántott szelet, néha dobjuk fel egy kis töltelékkel 🙂

Az alapötlet most onnan jött, hogy egy rendezvényen kaptunk ajándékba szirupban eltett zöld diót. Ezt próbáltam most párosítani a hússal.

A sertésszeletek 3  féle töltelékkel lettek  felturbózva 🙂

1. Kolbásszal, sajttal töltött sertésszelet : A kolbászt karikára, a sajtot csíkokra vágjuk. A hús szélére tesszük a kolbász karikákat, rá a sajtot, majd felgöngyöljük.

2. Aszalt szilvával töltött sertésszelet: A fentebb leírt módon járunk el, csak itt a töltelék az aszalt szilva

3. Mozzarellával és zöld dióval töltött sertésszelet: A mozzarellát lecsepegtetjük, szeletekre vágjuk, a sziruptól lecsepegtetett diót szintén karikára vágjuk. Alulra sajt, majd a tetejére a dió, és felgöngyöljük.  Ebből készült egy olyan változat is, amibe került aszalt szilva is a dió mellé.  Kicsit tartottam tőle hogy milyen lesz benne az édes dió, de a mozzarella jól ellensúlyozta ezt.

A felgöngyölt húsokat a szokásos módon panírozzuk, majd kisütjük. Egy kis pihentetés után felszeleteljük, és úgy kínáljuk.

Töltött kenyértekercsek

Kép 199

 

 

A neten láttam nemrégiben egy képet erről a tekercsről, de nem tudom ki az eredeti ötletgazda 🙂 Mindenesetre köszönet érte, nagyon finom!! 🙂

Hozzávalók:

tetszőleges mennyiségű toast kenyér / létezik a “normál” méretnél kicsit nagyobb, ha lehet olyat vegyünk hozzá /

sonka vagy bármi más felvágott

vajkrém, sajtkrém

tehetünk bele vékonyra vágott zöldségfélét is

tojás, zsemlemorzsa

 

A kenyérszeleteket sodrófával úgymond kinyújtjuk. Vigyázzunk hogy azért túl vékony ne legyen, mert a feltekerésnél szétszakadhat!

Kép 183

 

Én sajtkrémmel kentem meg. 1 tömlős sajthoz adtam kis csilit, pici fokhagymaport, borsot, és friss nem lévén, szárított petrezselyemzöldet.

Kép 190

 

Ezzel megkentem a kenyereket, majd sonkát, és egy vékony csík zöldpaprikát tettem rá. De tulajdonképpen fantáziánk szerint bármi lehet a töltelék, csak ne tömjük meg nagyon.

Feltekerjük jó szorosan, tűzzük meg egy fogpiszkálóval vagy hústűvel. Tojásban, zsemlemorzsában megforgatjuk. Lisztben nem kell!

Kép 194

 

Forró olajban aranybarnára sütjük, majd papírtörlőn leitatjuk a felesleges zsiradékot. Sütés előtt volt amelyikből próbaképpen kiszedtem a fogpiszkálót, nem ment szét így sem.

Kitűnő reggeli vagy vacsora lehet, de akár feltétként is eltudom képzelni például spenóthoz.

Túrós – gyümölcsös töltött kifli

Kép 458

 

Egy kedves ismerősömtől származik ez a recept, bár némi változtatásokat eszközöltem benne 🙂

Hozzávalók:

6 db szikkadt kifli   /az egyenes, duci kifli a legjobb erre a célra /

25 dkg túró

2 csomag vaníliás cukor /vagy egy kis vanília aroma /

ízlés szerint cukor

egy fél maréknyi fagyasztott gyümölcs / bármilyen megfelel /

2 evőkanál tejföl

2 tojás sárgája

pár kanál savanykás lekvár

 

A szikkadt kiflik végét levágjuk, majd kiskanállal szépen kikaparjuk a belsejét.

 

Kép 422

 

 

Elkészítjük a tölteléket: Egy tálban összetörjük villával a túrót, hozzáadjuk a kiflik kikapart  belsejét, a tojások sárgáját, a cukrot, vaníliás cukrot, tejfölt, és a  gyümölcsöt. Jól keverjük össze.

A kiflik csücskébe teszünk egy kiskanál lekvárt, majd mindegyiket megtöltjük a túrós töltelékkel.

Forró olajban átsütjük őket. Nem kell sokáig sütni, csak annyi kell hogy éppen egy kis színt kapjon. Papírtörlőn a felesleges olajat leitatjuk.  Melegen megszórjuk porcukorral.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!