Konyhabuli

Tüzes tészta

 

tüzes tészta

 

 

Gyors, és rendkívül finom tésztaétel 🙂 Ha valaki nem szereti vagy nem bírja a csípőset, az nyugodtan hagyja ki belőle 🙂

¾ csomag fodros nagy kocka tésztát felteszünk főni a szokásos módon (víz, olaj + só), közben, vele egy időben, pedig elkészítjük a mártást (szószt). (3/4 csomag + a szósz mennyisége a legjobb kombináció; ha több a tészta, kevésbé „szaftos”)

Szósz: 2 vékony szelet szalonnát (angolszalonna, kolozsvári, sima, bármi) kicsire felkockázunk, egy kb. 8-10 cm-es darabka füstölt kolbászt apró darabkákra tépünk (lehet karikázni is, de így jobb), az 1 csokor újhagyma fehér szárát vékonyan felkarikázzuk. Egy tálban kézi habverővel összekeverjük a következőket: 3 ek Édes Anna, 1 ek Erős Pista, 1 doboz tejszín (2 dl) ,1/2 ek morzsolt majoránna.

Veszünk egy teflon serpenyőt, hevítünk kb. 1 ek-nyi olajat (ha a szalonna csak zsírszalonna, nem is kell), rádobjuk a felkarikázott újhagymát + a szalonnát és a kolbászt, összepirítjuk az egészet, majd ráöntjük az Annás-Pistás-tejszínes keveréket + hozzáöntünk még 1 dl meleg vizet. Pár perc alatt „összerottyantjuk” az egészet, s kész is a krémes mártásunk, melyet a leszűrt tésztára öntünk, majd összekeverjük az egészet – a tetejére apróra vágott petrezselymet (v. kb. 2 ek-nyi szárítottat) szórunk, ezt is beleforgatjuk. Tejföllel tálaljuk, mert jól kompenzálja a tészta tüzességét. Eddig nem volt olyan ember, akinek ne ízlett volna… 🙂

Gombás – kukoricás ragu

gombás-kukoricás

 

 

Ez a ragu is a “gyorsan valami finomat” kategória, pillanatok alatt vacsorát vagy ebédet varázsolhatunk az asztalra 🙂

Hozzávalók:

1 nagy fej hagyma

4-5 szelet bacon

1 doboz kukorica

1 doboz gomba /frissel is készíthető/

1 tömlős sajt /ízesített is lehet/

kb. 1,5 dl tejszín

2-3 kanál tejföl

Fűszerek: só. bors, oregánó, bazsalikom,  1 gerezd fokhagyma

 

A hagymát és a bacont kis kockákra vágjuk,  megpirítjuk. Mikor majdnem kész hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Utána mehet hozzá a gomba és a kukorica, a fűszerek, és az egészet puhára pároljuk. Ha kész hozzáadjuk a sajtot, tejszínt, tejfölt és egyet rottyantunk még rajta 🙂 Tésztával tálaljuk. Díszíthetjük apróra vágott petrezselyemmel, vagy csilipehellyel is 🙂

Tipp: a kész ragut akár pizzára is tehetjük feltétként.

Cukkinis – paradicsomos mártás húsgombóccal

cukkinis paradicsomos mártás húsgombóccal

 

 

Hozzávalók:

1 nagy vagy két kisebb fej vöröshagyma

2 db zsenge cukkini / karikára majd félbevágva /

2 gerezd fokhagyma

1/2 kg paradicsom /sűrített paradicsommal is helyettesíthető/

1/2 kg darált hús

széles metélt tészta

friss bazsalikom / ha nincs szárítottal is pótolható/

 

A darált húst ízlés szerint fűszerezzük, majd kicsi gombócokat formálunk belőle, és kevés olajon mindkét oldalát átsütjük.

A tésztát megfőzzük.

Az apróra vágott vöröshagymát aranybarnára pirítjuk, beledobjuk a 2 gerezd zúzott fokhagymát. Vigyázzunk, mert hamar megég, és keserű lesz. Utána mehet bele a cukkini, ezzel kicsit pirítjuk még, majd hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot. Fűszerezzük sóval, borssal, pici oregánóval, és egy marék apróra vágott bazsalikommal. Mikor már majdnem kész, hozzáadjuk a húsgombócokat, és ezzel is összerottyantjuk. Tálaláskor megszórjuk reszelt sajttal, friss bazsalikommal, és egy kicsi olíva olajat locsolunk rá. / Ez el is maradhat /.

 

Pupusas

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Az utóbbi napokban minden második főzős oldalon a Pupusas jött velem szembe 🙂 Én sem bírtam ki, így ma nekiálltam 🙂  Nagyon egyszerű és gyors az elkészítése, és nagyon finom!! 🙂 Ez El Salvador nemzeti étele, de  nekem van egy kicsit magyaros beütése is 🙂

Hozzávalók a tésztához:

30 dkg liszt

1 teáskanál sütőpor

1 teáskanál só

50 ml olaj

120 ml víz

Kimérjük egy tálba a hozzávalókat, és tésztát gyúrunk belőle. Félretesszük egy kicsit pihenni, addig elkészítjük a tölteléket.

 

Töltelék:

Tulajdonképpen bármi kerülhet bele ami a hűtőben található, azért is nagyszerű a recept, mert a maradékokat nagyon jól lehet hasznosítani.

Amit én tettem bele:

nem írom ki mindegyik hozzávalónál, de mindent nagyon pici kockákra vágunk.

kb. 10 dkg sonkás felvágott

fél pritaminpaprika

fél csípős paprika

kb. 10 dkg reszelt sajt

3 evőkanál tejföl

3 evőkanál majonéz

Ezeket jól összekeverjük, én pici borsot is adtam hozzá. Maradt a töltelékből, de kis dobozkában várja az estét, mert újra sütnöm kell 🙂

 

Akkor most vissza a tésztához, ami eddig pihent 🙂 Én szilikonos sütőpapíron dolgoztam vele, semmi további lisztezést nem igényel!! Nagyon rugalmas, jól kezelhető tészta. Hat részre osztjuk. Nem használtam nyújtófát, kézzel szépen el lehet lapítgatni kör alakúra. A közepére hosszában teszünk a töltelékből, majd két oldalról összefogjuk, és összenyomkodjuk a tésztát, utána szépen formára csinosítjuk 🙂

 

Kép 419

 

Száraz teflonserpenyőt felmelegítünk, de ne nagy lángon süssük! Minden oldalának kb. 3-4 perc kell, de inkább fordítgassuk sűrűbben. Én felállítgattam őket, és az oldalukat is sütöttem kicsit.

 

Konyhai ámokfutás :-)

533883_639153766094722_2011255015_n

 

Biztos volt már mindenki úgy, hogy semmi nem akar sikerülni…… az istenért sem….
Egész napom olyan “2 lépés előre, 5 lépés vissza” ritmusban telt…. Eljött a főzés ideje. Kellőképpen lustának és szerencsétlennek érezvén a mai napomat, úgy gondoltam abból kreatívkodom ami otthon van. Cukkini mostanában mindig van, kézenfekvő volt a cukkini fasírt. De kicsit tovább gondoltam, egy jókora kolbászkát beletépkedtem, és löttyintettem bele kis chili szószt…. Annak rendje módja szerint szépen össze is állt, és büszkén magamra / hogy kitaláltam valami újat ami még finom is/ elkezdtem megsütni:-).   Az első csapás ekkor ért…. Mikor megakartam fordítani, konkrétan alkatrészeire esett szét… Nem egy, nem kettő… naná hogy mind 🙂  / még most sem tudtam rájönni hogy miért, úgyhogy akinek ötlete van sorolhatja 🙂 / Meredten néztem az ádáz fasírtokat, hogy mi légyen, mert ebéd az kell, de fasírt ha újraszületek, akkor sem lesz ebből… És akkor pattant az isteni szikra, Rácz Noémi tüzes tésztája meglibbent a szemem előtt 🙂  Imába is foglaltam a nevét párszor 🙂  Úgyhogy olajból “fasírt” kiszed papírtörlőre / naná hogy lapos tányérra, nehogy már ne ússzon olajban a konyha 🙂  /, lustaság ellenére boltba lerohanás tejszínért, tésztáért. Innen már pörgött minden. Tésztát kifőz, cukkinis kolbászos “izét” picit megpirít még, tejszínt kikever 1-2 kanál erős pistával, rálöttyint a cukkinire, majd a kifőtt tésztával összekever. Tetejére reszelt sajt, és boldogan bezsebeljük a gyerek dicséretét : Akárki találta is ki, jobban nem csinálhatta volna…. 🙂   Mi közben mélyen hallgatunk, és csak mosolygunk : Ha tudnád hogy ez egy elcseszett cukkini fasírt  🙂 🙂
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!