Konyhabuli

Diós – kakaós csavart, és nutellás fonat

 

DSC01152

 

 

Nagyon szereti a család a kelt tésztát,  de valahogy nekem mindig “mumus” volt , sosem sikerült teljesen tökéletesre 🙂 Idáig…. most megtört a jég, és lehet hogy egy hétig ezt fogunk enni 😀  Az alaprecept a Katafakanala oldalról van, köszönet érte a főfakanálnak 🙂

Hozzávalók a tésztához:

70 dkg liszt

3 evőkanál cukor /ebből 1 kanál az élesztős tejbe/

1,5 dl langyos tej

5 dkg élesztő

4 tojás

10-12 dkg puha vaj

1 csapott teáskanál só

A tészta kenegetéséhez 1-1,5 dl cukros tej

Töltelék: cukor+kakaó összekeverve, dió+cukor összekeverve, és egy kisebb üveg nutella

Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos cukros tejbe, és felfuttatjuk.

A liszttel elmorzsoljuk a vajat, majd a többi hozzávalót is beletesszük, ráöntjük a felfuttatott élesztőt, és jól kidagasztjuk. Meleg helyen a duplájára kelesztjük.

A tésztát 4 részre osztjuk.  Téglalap alakúra nyújtjuk, / kb. 1 cm vastagságúra/ és vékonyan bekenjük olajjal. Rászórjuk a cukros diót, majd szorosan feltekerjük. Hosszában magunk elé fordítjuk, fent kihagyunk 4-5 centit, majd középen végig vágjuk. A két részt összefonjuk, és kör alakúra formázzuk. Ugyan így járunk el a kakaós tésztánál is. A nutellásnál két tekercset csinálunk, de azt nem vágjuk be, csak simán összefonjuk.  Sütőlapra tesszük, és konyharuhával letakarva még egy bő fél órát pihentetjük.

DSC01135

 

Megkenjük a langyos cukros tejjel, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 percig sütjük. Ha nagyon pirulna, dobjunk rá egy darab alufóliát. Mikor 3/4-ig megsült, még egyszer átkentem a cukros tejjel.

A töltelék lehet akár egyféle is, vagy bármi más.. én nem tudtam választani, mert mindet szeretem, ezért mindenből készült egy kicsi 😀

Nutella házilag

 

988541_502981609771105_1500623156_n

 

 

Ismét egy újabb finomság, amit otthon is könnyedén elkészíthetünk. Ugyan olyan finom és sokoldalúan felhasználható mint bolti társa, és ebbe tudjuk is, hogy mi kerül 🙂
Hozzávalók:
10 dkg porcukor
10 dkg őrölt mogyoró
10 dkg jó minőségű ét csoki
7 dkg vaj
-1 dl sűrített tej ( nem a cukrozott,tubusos, hanem a “folyós” üveges )
A porcukrot a mogyoróval összekeverjük. A csokit vízgőz felett felolvasztjuk, ha elolvadt a vajat is hozzátesszük. Ráöntjük a mogyoróra a felmelegített sűrített tejjel együtt, és krémesre kavarjuk.
Nekem ici – pici mogyoró darabok maradtak benne, de ettől szerintem csak jobb lett.

Felhasználhatjuk palacsintába, fánkokba, aki szereti – kenyérre, vagy csak úgy kanalazhatjuk az üvegből 🙂

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!