Konyhabuli

Tejfölös gombaleves galuskával

 

Kép 516

 

 

Hozzávalók:

50-60 dkg csiperke gomba /lehet bármilyen más gombából, akár vegyesen is/

1 nagyobb fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

1 sárgarépa

1 nagy doboz tejföl

2 ek. liszt

Fűszerek: só, bors, pirospaprika, két csipet szárított kakukkfű, csipet köménymag

A galuskához:   1 egész tojás, só és annyi liszt, amennyit felvesz

 

Előkészítjük a hozzávalókat: a hagymát apró kockára vágjuk, a gombát megtisztítjuk és felszeleteljük, a sárgarépát felkarikázzuk.

A hagymát kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a felszeletelt gombát, sózzuk, és puhára pároljuk. /a sótól levet enged/. Ezután hozzáadjuk a pirospaprikát, a vékony karikákra vágott sárgarépát, majd felengedjük vízzel. Fűszerezzük, és belenyomunk 1 gerezd fokhagymát. Felforraljuk, és 20-25 percig főzzük. Közben elkészítjük a galuskát a szokásos módon, és a kész levesbe szaggatjuk. Addig főzzük míg feljön a tetejére a galuska.

A tejfölt elkeverjük a liszttel, majd adunk hozzá pár kanál levest a hőkiegyenlítés miatt, és behabarjuk vele a kész levest. Egyet forralunk még rajta. Apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk.

 

 

 

 

Palócleves – ahogy én készítem

 

Kép 287

 

 

Talán azt is mondhatnánk hogy ahány ház, annyi palócleves 🙂 Rengeteg variációt láttam – olvastam már. Én kiokoskodtam a sajátunkat, és ez évek óta bevált. Lehet hogy nem így kell készíteni, de mi így szeretjük. 🙂

Hozzávalók:

50-60 dkg sertéslapocka /én most uram bocsá’, csirkemellből készítettem 🙂 /

1 nagy fej vöröshagyma

1 darab nagyobb sárgarépa

1 darab nagyobb  zöldség

2 közepes burgonya

1 paprika

1 paradicsom

kb. 30 dkg zöldbab

tejföl

Fűszerek: só, bors, fél csokor kapor, pici köménymag, pirospaprika

 

A húst és a megtisztított zöldségeket kis kockákra vágjuk.  Kevés olajon megpároljuk a hagymát. Én a hagymával együtt beleteszem a kockákra vágott paprikát, paradicsomot is.  Sózom, borsozom. Ha kész hozzáadom a húst, átforgatom kicsit, majd mehet bele a pirospaprika, ezzel is forog egyet – kettőt, adok hozzá egy nagyon kicsi vizet, majd kb 10 percig így összefőzöm. Hozzáadom a zöldségeket /kivéve a zöldbabot/, és még kb 10 percig így rövid lével főzöm. Ez most csirkemellből készült, de ha sertéshús van benne, akkor ennél hosszabb ideig főzzük, mielőtt a zöldségeket hozzáadnánk. No, ha idáig megvagyunk, öntsük fel vízzel, majd beletehetjük a zöldbabot, és a  többi fűszert. Mielőtt majdnem kész, akkor hozzáadom az apróra vágott kaprot.

Van aki az egész levesbe belekeveri a tejfölt, én nem szoktam, mert nálunk nem mindenki szereti. Tálalásnál aki kér, az kap egy kanálkával a tetejére 🙂

 

 

 

Vörösboros szilvakrémleves

945958_639626592714106_567633445_n

 

 

Nyarat idéző ízek… 🙂  Bár sajnos  már friss gyümölcs nem áll rendelkezésünkre, de ha lapul a fagyasztó mélyén szilva, abból is ugyan ilyen finom lehet 🙂

1 kg szilvát kimagozunk, lábasba tesszük, és megszórjuk ízlés szerint cukorral, fahéjjal / jó sokkal mert szereti  🙂 /. Dobunk bele 2-3 szegfűszeget, majd nyakon öntjük 1-1,5 dl vörösborral. Ha valaki nem szereti nyugodtan hagyja el, bár ez adja meg a pikáns ízét, az alkohol meg ugye elpárolog… 🙂

Összefőzzük, míg a szilva kiengedi a szép bíborvörös színét, levét. Közben ott állunk és mélyeket szippantunk, mert isteni illata van 🙂 A végén adunk hozzá kb 6 dl vizet, ezzel még kicsit főzzük.

Turmixoljuk, majd visszatesszük a tűzre, öntünk bele 2-3 dl tejszínt, és összerottyantjuk. Nagyon finom pirított mandulával, vagy habgaluskával, amit úgy készítünk el mint a madártejnél.  Nekem ez most kimaradt, de ez az élvezeti értékén nem rontott 🙂 

Húsleves darálthúsból

dd

 

 

Gyorsabb, de ugyan olyan finom változata a hagyományos húslevesnek.

Hozzávalók:

1/2 kg darált hús

1 fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

2 répa

1 zöldség

borsó

fél karalábé

1 burgonya

petrezselyemzöld

 

A vöröshagymát apró kockára vágjuk, pici olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a darált húst, fehéredésig pirítjuk. Felöntjük vízzel, majd hozzáadjuk a kockára – karikára vágott zöldségféléket.  Fűszerezzük sóval, borssal, 1-2 leveskockát is adhatunk hozzá. A legvégén megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel.

Ha megfőtt a hús pici grízgaluskákat szaggatunk bele. Tartalmas, laktató leves 🙂

 

 

Zöldséges tortellini leves

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Nagy kedvenc a családban a tortellini, de levesbe még sosem próbáltam.  Régi, újságokból kivágott receptek között böngésztem, ott találtam rá.  A család egyöntetűen befogadta a kedvencek közé 🙂

Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

2 evőkanál olaj

2 db sárgarépa

2 db zöldség

1 maréknyi zöldborsó

fél doboz konzerv gomba vagy 10-15 dkg friss

1 csomag tortellini  /bármilyen lehet, én sajtosból készítettem /

1 csokor metélő hagyma /zsenge újhagyma szárával helyettesítettem /

só, bors, leveskocka /ez utóbbi elhagyható ha valaki nem használja /

 

A hagymát apró kockára vágjuk, majd az olajon üvegesre pároljuk. hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, a leveszöldségeket, majd kevergetve pár percig pároljuk. Felöntjük vízzel, fűszerezzük, majd fedő alatt  kb. 15 percig főzzük.

A tortellinit hozzáadjuk a leveshez, és alacsony hőfokon a csomagoláson feltüntetett ideig főzzük. Kb. 13-15 perc. A legvégén hozzáadjuk az apróra vágott metélőhagymát, és ha szükséges utánaízesítjük a levest.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Krumplis pogácsa és gombóc leves

14145_561318303937435_377437602_n

 

 

Gyermekkorom ízei jönnek vissza ebben a receptben, anyukám sokat készítette 🙂 Együtt teszem fel a két receptet, mert kapcsolódnak egymáshoz 🙂

Krumplis pogácsa: 1 kg krumplit sós vízben megfőzünk. Ha kész leszűrjük, de nem öntjük ki a levét!! Összetörjük a krumplit, majd ha kihűlt adunk hozzá egy tojást, pici sót, és annyi lisztet hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. Túl kemény ne legyen. Kiszaggatjuk /van aki késsel csak négyzetekre vágja/, majd forró olajban kisütjük. Ehetjük baracklekvárral, simán cukorral, de akik a sós ízeket szeretik azok akár tejföllel, vagy reszelt sajttal is.
Gombóc leves: A krumpli főzővizét visszatesszük a tűzhelyre, ízesítjük borssal, pici őrölt köménnyel, ha kell akkor még sóval, és én egy babérlevelet is dobtam bele. Ha felforrt készítünk egy vékony piros rántást rá. A pogácsa tésztájából elcsenünk egy kicsit, majd kicsi gombócokat készítünk belőle, és a levesben megfőzzük. A végén apróra vágott petrezselymet teszünk rá.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!