Konyhabuli

Héjában sült burgonya, pirított gombával töltve

 

gombás krumpli

 

Egy jó példa arra, hogy kevés hozzávalóból is készíthetünk igazán finomat 🙂 Mennyiségeket nem írok most, létszám és étvágy függő 🙂

Hozzávalók:

burgonya / lehetőleg egyforma nagyságúak/

gomba

pár kanál tejföl

kevés vaj

sajt

petrezselyemzöld

Fűszerek:  só, bors, kakukkfű, 1 gerezd fokhagyma

A burgonyákat jól megsikáljuk, majd hosszában, nem túl mélyen bevágjuk, hogy sütéskor ne nyíljon szét.  Sütőpapiros tepsire helyezzük, majd megkenjük a tetejét olvasztott vajjal, és megsózzuk. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 3/4 óra alatt megsütjük. A sütési idő a  burgonya nagyságától függően kevesebb, vagy több is lehet.

Míg sül, a gombát felszeleteljük, majd kevés olajon lepirítjuk. Fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel. Ha kész, beleöntjük egy tálba. A megfőtt burgonyát félbevágjuk a bevágás mentén, majd a belsejét kikaparjuk, és hozzáadjuk a gombához. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az összenyomott fokhagymát,  pár kanál tejfölt, valamint a petrezselyemzöldet. Jól összekeverjük.

A fél burgonyákat visszahelyezzük  a sütőlemezre, mindegyikbe teszünk egy pici vajat, majd belekanalazzuk a tölteléket. Tetejét megszórjuk reszelt sajttal. Visszatesszük a 200 fokos sütőbe, és a sajtot rápirítjuk.

Tálaláskor megszórjuk petrezselyemzölddel.  Fokhagymás tejföllel, vagy bármilyen kedvünkre való öntettel meglocsolhatjuk még. Adhatjuk köretnek, de önálló ételként is megállja a helyét.

 

 

Gombás – cukkinis csirkeragu

 

DSC02004

 

Hozzávalók:

50 dkg csirkemell filé

30 dkg gomba

2 kisebb cukkini

1 gerezd fokhagyma

1 kis dobozos tejföl

kb 1 dl tejszín

1 csokor petrezselyemzöld

Fűszerek: só, bors, kakukkfű, rozmaring ízlés szerint

 

A megtisztított, szeletekre vágott gombát pici olajon megpirítjuk. Adunk  hozzá sót, borsot, kevés kakukkfüvet. / a sót már csak akkor, amikor pirul. A cukkinit fél karikákra vágjuk, majd kevés olajon ezt is megpirítjuk. Fűszerezzük pici sóval, borssal. Ha kész, hozzáöntjük a gombához.

A csirkemellet csíkokra vágjuk, majd forró serpenyőben ezt is készre pirítjuk. Adunk hozzá sót, borsot, egy kisebb ág rozmaringot, és egy gerezd apróra vágott fokhagymát. Mikor kész, hozzáadjuk a gombát, cukkinit. Ha szükséges, fűszerezünk még rajta.

A tejfölt elkeverjük a tejszínnel, hozzáadjuk a raguhoz, majd egyet rottyantunk rajta. A legvégén beledobjuk az apróra vágott petrezselyem zöldet.

Rizzsel, vagy más, tetszés szerinti körettel tálaljuk.

Tejfölös gombaleves galuskával

 

Kép 516

 

 

Hozzávalók:

50-60 dkg csiperke gomba /lehet bármilyen más gombából, akár vegyesen is/

1 nagyobb fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

1 sárgarépa

1 nagy doboz tejföl

2 ek. liszt

Fűszerek: só, bors, pirospaprika, két csipet szárított kakukkfű, csipet köménymag

A galuskához:   1 egész tojás, só és annyi liszt, amennyit felvesz

 

Előkészítjük a hozzávalókat: a hagymát apró kockára vágjuk, a gombát megtisztítjuk és felszeleteljük, a sárgarépát felkarikázzuk.

A hagymát kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a felszeletelt gombát, sózzuk, és puhára pároljuk. /a sótól levet enged/. Ezután hozzáadjuk a pirospaprikát, a vékony karikákra vágott sárgarépát, majd felengedjük vízzel. Fűszerezzük, és belenyomunk 1 gerezd fokhagymát. Felforraljuk, és 20-25 percig főzzük. Közben elkészítjük a galuskát a szokásos módon, és a kész levesbe szaggatjuk. Addig főzzük míg feljön a tetejére a galuska.

A tejfölt elkeverjük a liszttel, majd adunk hozzá pár kanál levest a hőkiegyenlítés miatt, és behabarjuk vele a kész levest. Egyet forralunk még rajta. Apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk.

 

 

 

 

Gombás ragu, vajon pirított burgonyával

 

Kép 383

 

 

Néha jólesik csak úgy “kútfőből” főzni, az otthoni tartalékra hagyatkozva 🙂 Most is ez történt … adott volt a burgonya, gomba, meg egy kis ez + az, és menet közben szépen összeállt minden 🙂

Hozzávalók:

1 kg burgonya

2 nagyobb fej hagyma

1 doboz gomba

kb 20 dkg császárszalonna /vagy bármilyen más, húsos szalonna /

1 pritaminpaprika

kevés vaj

petrezselyemzöld

rozmaring /elhagyható, vagy jó a szárított is/

kakukkfű

só, bors

A burgonyát jól megsikáljuk, és sós vízben feltesszük főni.  Elkészítjük a ragut: a hagymákat szálára vágjuk /ha nagyok akkor még felezzük/, és kevés olíva olajon elkezdjük párolni. Ahogy vágtam össze a többi hozzávalót, úgy kerültek is rögtön a hagyma mellé. Tehát a szalonna pici kockákra, a paprika csíkokra, és hozzáadjuk a lecsepegtetett gombát is. Fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel, és puhára pároljuk.

A megfőtt burgonya héját leszedjük, majd vastagabb csíkokra vágjuk. Egy serpenyőben vajat, és kevés olíva olajat melegítünk, majd rátesszük a burgonyát. Fűszerezzük sóval, borssal, majd dobunk rá egy kis rozmaringot. Nem kell nagyon pirosra sütni, csak kicsit átpirítani. Ha kész, hozzáadunk egy fél csokor apróra vágott petrezselyemzöldet, és összeforgatjuk vele.

Készen is vagyunk, tálalhatunk. 🙂 Jó étvágyat! 🙂

 

 

 

Gombás – kukoricás ragu

gombás-kukoricás

 

 

Ez a ragu is a “gyorsan valami finomat” kategória, pillanatok alatt vacsorát vagy ebédet varázsolhatunk az asztalra 🙂

Hozzávalók:

1 nagy fej hagyma

4-5 szelet bacon

1 doboz kukorica

1 doboz gomba /frissel is készíthető/

1 tömlős sajt /ízesített is lehet/

kb. 1,5 dl tejszín

2-3 kanál tejföl

Fűszerek: só. bors, oregánó, bazsalikom,  1 gerezd fokhagyma

 

A hagymát és a bacont kis kockákra vágjuk,  megpirítjuk. Mikor majdnem kész hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Utána mehet hozzá a gomba és a kukorica, a fűszerek, és az egészet puhára pároljuk. Ha kész hozzáadjuk a sajtot, tejszínt, tejfölt és egyet rottyantunk még rajta 🙂 Tésztával tálaljuk. Díszíthetjük apróra vágott petrezselyemmel, vagy csilipehellyel is 🙂

Tipp: a kész ragut akár pizzára is tehetjük feltétként.

Tejszínes – gombás csirkepörkölt

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Hozzávalók:

2 nagyobb fej hagyma

1 zöldpaprika

1 paradicsom

1 kg csirkecomb

1/2 kg csiperke gomba

2 evőkanál liszt

2,5 dl tejszín

Fűszerek: pirospaprika, só, bors, köménymag

A hagymát kis kockára vágjuk, majd kevés olajon üvegesre pároljuk. Én már ekkor hozzáadom a kockára vágott paprikát, paradicsomot. Hozzáadjuk a csirkecombokat, majd megszórjuk a pirospaprikával, és jól összeforgatjuk. Kevés vízzel felöntjük, és fűszerezzük. Ha félig kész hozzáadjuk a felszeletelt gombát. A lisztet csomómentesre keverjük a tejszínnel. Ha megfőtt a hús hozzáadjuk, majd egyet forralunk még rajta. Köretként adhatunk mellé tésztát, vagy galuskát.

 

 

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!