Konyhabuli

Csirke tejszínes – chilis mártásban

 

DSC01528-001

A Nosalty-n találtam ezt a receptet, kicsit átalakítottam 🙂

Hozzávalók:

Csirkecomb /4 alsó, 4 felső, de ízlés szerint bármelyikből készíthető /

1 közepes fej vöröshagyma kockára vágva

1 csomag újhagyma, zölddel együtt /lehet póré hagyma is /

2 gerezd fokhagyma vékony szeletekre vágva

2 dl főzőtejszín

1 kisdoboz hámozott paradicsom konzerv / sűrű paradicsomlével is helyettesíthető/

Fűszerek: só, bors, 1 kávéskanál kakukkfű, fél kávéskanál rozmaring , csilipaszta /ha nincs akkor csilipehely, vagy csiliszósz, de aki nem szereti a csípőset, el is hagyhatja /

A csirkecombokat papírtörlővel szárazra töröljük, majd sózzuk, és bekenjük a csilipasztával. Óvatosan bánjunk vele, mert nagyon erős!! Egy tűzálló tálba helyezzük a csirkecombokat.

Mélyebb serpenyőben kb. 2 evőkanál olajat melegítünk, beledobjuk a kockára vágott hagymát, újhagymát, majd a fokhagymát. Hozzáadjuk a fűszereket, és kicsit megpirítjuk. Óvatosan sózzuk, mert a csirkecombok is sósak!! Ha kész, beletesszük a tejszínt, és a konzerv paradicsomot. / Ha hámozottat használunk, kicsit nyomkodjuk szét a fakanállal. Pár perc alatt összerottyantjuk . Ráöntjük az egészet a csirkére, és 200 fokra előmelegített sütőben bő egy óra alatt készre sütjük. Alufólia nem szükséges rá, mivel jó szaftos, nem ég meg, de azért figyeljük.

Tálalhatjuk rizzsel, vagy burgonyapürével.

Héjában főtt burgonya felturbózva

 

burgonya

 

 

Biztos sokan ettetek már héjában főtt burgonyát, hagymás – paprikás zsírral meglocsolva….. Gyerekkoromban anyukám sokat készített. Haladunk a korral, úgy hogy ez már egy turbózott változat 😀  Akár ebédre, akár vacsorára, egy gyorsan elkészíthető egyszerű, ám laktató étel.

Hozzávalók:

burgonya

tojás

bármilyen maradék felvágott vagy kolbász

1 nagy doboz tejföl

fél csokor kapor /aki nem szereti elhagyhatja/

Fűszeres olaj: mennyiséghez mérten olíva olaj, /olvasztott zsírral is készíthető/ fél fej lila hagyma apróra vágva, egy kávéskanál pirospaprika, só, bors, aki szereti a csípőset az tehet bele csilit van cayenne borsot

A burgonyát alaposan megsikáljuk, majd sós vízben megfőzzük. Míg fő, előkészítjük a többi hozzávalót: a tojást megfőzzük és felszeleteljük. A felvágottat – szalámit csíkokra vágjuk. A tejfölt elkeverjük sóval, borssal, apróra vágott kaporral, vagy fokhagymát is tehetünk bele.

A megfőtt  burgonyát meghámozzuk, karikára vágjuk. Tányérra tesszük, meglocsoljuk a fűszeres olajjal, majd a tetejére halmozzuk a felvágottat, tojást, és nyakon öntjük a tejföllel. Melegen tálaljuk.

Tulajdonképpen azt is mondhatnánk hogy ez  egy sütő nélküli, gyors rakott krumpli 🙂

 

 

Tőkehalfilé tejszínes – kapros mártással

 

Kép 415

 

 

Hozzávalók:

1 kg tőkehalfilé

kb. 5 dkg vaj

1dl fehérbor

2 evőkanál mustár

2 dl tejszín

fél csokor kapor

fél citrom leve

fűszerek: só, bors, majoránna, kevés rozmaring / el is maradhat /

 

A fagyasztott halfilét kiengedjük, majd jól leitatjuk róla a vizet papírtörlő segítségével. Sózzuk, borsozzuk mindkét oldalát.

Egy serpenyőben felmelegítjük a vajat egy kevés olíva olaj kíséretében. Beletesszük a halfilét, megszórjuk egy kis majoránnával, dobunk mellé egy kis rozmaringot, majd rácsavarjuk egy fél citrom levét. Pár perc alatt átsütjük mindkét oldalát. Vigyázzunk, mert könnyen szétesik. Ha kész, kiszedjük egy tányérra, és a visszamaradt vajat felöntjük a borral. Pár perc forralás után hozzáadjuk a mustárt, a tejszínt, és sűrűsödésig forraljuk. A legvégén beledobjuk az apróra vágott kaprot.

Tálaláskor a halat meglocsoljuk az öntettel. Vegyes körettel, vagy ízlés szerint sült burgonyával, burgonyapürével tálaljuk.

 

 

Tüzes tészta

 

tüzes tészta

 

 

Gyors, és rendkívül finom tésztaétel 🙂 Ha valaki nem szereti vagy nem bírja a csípőset, az nyugodtan hagyja ki belőle 🙂

¾ csomag fodros nagy kocka tésztát felteszünk főni a szokásos módon (víz, olaj + só), közben, vele egy időben, pedig elkészítjük a mártást (szószt). (3/4 csomag + a szósz mennyisége a legjobb kombináció; ha több a tészta, kevésbé „szaftos”)

Szósz: 2 vékony szelet szalonnát (angolszalonna, kolozsvári, sima, bármi) kicsire felkockázunk, egy kb. 8-10 cm-es darabka füstölt kolbászt apró darabkákra tépünk (lehet karikázni is, de így jobb), az 1 csokor újhagyma fehér szárát vékonyan felkarikázzuk. Egy tálban kézi habverővel összekeverjük a következőket: 3 ek Édes Anna, 1 ek Erős Pista, 1 doboz tejszín (2 dl) ,1/2 ek morzsolt majoránna.

Veszünk egy teflon serpenyőt, hevítünk kb. 1 ek-nyi olajat (ha a szalonna csak zsírszalonna, nem is kell), rádobjuk a felkarikázott újhagymát + a szalonnát és a kolbászt, összepirítjuk az egészet, majd ráöntjük az Annás-Pistás-tejszínes keveréket + hozzáöntünk még 1 dl meleg vizet. Pár perc alatt „összerottyantjuk” az egészet, s kész is a krémes mártásunk, melyet a leszűrt tésztára öntünk, majd összekeverjük az egészet – a tetejére apróra vágott petrezselymet (v. kb. 2 ek-nyi szárítottat) szórunk, ezt is beleforgatjuk. Tejföllel tálaljuk, mert jól kompenzálja a tészta tüzességét. Eddig nem volt olyan ember, akinek ne ízlett volna… 🙂

Gombás ragu, vajon pirított burgonyával

 

Kép 383

 

 

Néha jólesik csak úgy “kútfőből” főzni, az otthoni tartalékra hagyatkozva 🙂 Most is ez történt … adott volt a burgonya, gomba, meg egy kis ez + az, és menet közben szépen összeállt minden 🙂

Hozzávalók:

1 kg burgonya

2 nagyobb fej hagyma

1 doboz gomba

kb 20 dkg császárszalonna /vagy bármilyen más, húsos szalonna /

1 pritaminpaprika

kevés vaj

petrezselyemzöld

rozmaring /elhagyható, vagy jó a szárított is/

kakukkfű

só, bors

A burgonyát jól megsikáljuk, és sós vízben feltesszük főni.  Elkészítjük a ragut: a hagymákat szálára vágjuk /ha nagyok akkor még felezzük/, és kevés olíva olajon elkezdjük párolni. Ahogy vágtam össze a többi hozzávalót, úgy kerültek is rögtön a hagyma mellé. Tehát a szalonna pici kockákra, a paprika csíkokra, és hozzáadjuk a lecsepegtetett gombát is. Fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel, és puhára pároljuk.

A megfőtt burgonya héját leszedjük, majd vastagabb csíkokra vágjuk. Egy serpenyőben vajat, és kevés olíva olajat melegítünk, majd rátesszük a burgonyát. Fűszerezzük sóval, borssal, majd dobunk rá egy kis rozmaringot. Nem kell nagyon pirosra sütni, csak kicsit átpirítani. Ha kész, hozzáadunk egy fél csokor apróra vágott petrezselyemzöldet, és összeforgatjuk vele.

Készen is vagyunk, tálalhatunk. 🙂 Jó étvágyat! 🙂

 

 

 

Csirke lollipop

 

 

Kép 320

 

 

Nem éppen idegnyugtató a csirkehús előkészítése, főleg ha egy négytagú családnak készül, de a végeredmény kárpótol 🙂

Hozzávalók:

tetszőleges mennyiségű csirkeszárnynak a “comb” része

fűszerek – nálam a páchoz olíva olaj, csilipehely, só, bors, fokhagyma, fél citrom leve

liszt, tojás, zsemlemorzsa

Az igazi lollipop sörtésztában van kisütve viszont én most csak paníroztam

sörtészta:

2 tojás

kb. 0,5 dl sör

fűszerkeverék

4-5 ek liszt

Először is essünk neki a csirkeszárnyaknak 🙂 A lényege az, hogy a húst egy éles késsel fejtsük vissza szépen a “comb” vastagabb vége felé, egy kis gömböt formálva belőle.

Segítségképpen  itt egy videó hozzá 🙂

http://www.youtube.com/watch?v=Te0ap966gZM&feature=related

Ha készen vagyunk az eredeti recept szerint  fűszerezzük, a sörtésztában megforgatjuk, és kisütjük.

Én most másképp csináltam. A kész combocskákat a fenti pácba tettem 2-3 órára, majd a szokásos módon paníroztam, és bő, forró olajban kisütöttem.

Tálalhatjuk salátával, vagy bármilyen kedvünkre való körettel 🙂

 

Kép 306

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!