Konyhabuli

Banánkenyér

 

Kép 920

 

 

Gyorsan összeállítható, rendkívül finom süti 🙂 Nem kell méricskélni, bögrézünk 🙂 A mérce 2,5 dl.

2 db nagyobb érett banánt villával összetörök /olyan banánt válasszunk, ami már pöttyös, tehát jó érett /, majd ráöntöm a következőket: 1 bögre fehérbor / nekem vörösbor, Sangria volt felbontva, azzal is nagyon finom / + ½ bögre olaj + 1 bögre cukor (barna v. nád, de lehet kristály is) + 1 kk fahéj + 2 cs. vaníliás cukor.

 

Egy másik tálban összekeverem a következőket: 2 bögre liszt + 1 bögre tört dió + 1 cs. sütőpor + 1 csipet só. Ehhez hozzáadom a nedves részt, jól összekeverem (főzelék állagú lesz, ha túl sűrű, adj még hozzá egy kis bort)

Sütőpapíros püspökkenyér formában, előmelegített sütőben, alsó-felső sütéssel, 185 fokon (sütőpapírral letakarva!!!!!) 45-50 percig sütöm, majd az utolsó 5 percet sütőpapír nélkül…. Ha kihűlt, olvasztott csokit csurgatunk rá, s megszórjuk dióval.

Tapasztalataim a sütésnél: nekem 50 perc után még nyers volt a tészta közepe, így levettem a fóliát, és 200 fokon sütöttem tovább, több mint egy óra alatt sült meg. Ha úgy látjuk hogy nagyon pirulna a teteje, inkább később tegyünk rá egy darab alufóliát. A liszt minőségétől, és a bortól is függ a sütési idő.

A végeredmény teljes mértékben kárpótolt ezért a kis “maceráért” 🙂

Császármorzsa

 

Kép 631-001

 

 

Ennek a finomságnak is ezerféle változata van…. 🙂 Eddig én is másképp készítettem, de ez a tuti recept nagyon bejött 🙂

A tésztája piskótaszerű, és csak úgy eteti magát 🙂

 

4 db tojást 5 dkg cukorral és vaníliával (kivonat v. aroma és/vagy 2 cs. vaníliás cukor) gépi habverővel habosra keverünk, majd felváltva adagoljuk hozzá, lassú fokozatra kapcsolva, a 10 dkg lisztet (elkeverve egy csipet sóval) + 2,5 dl tejet.

Egy nagyobb teflonserpenyőben megolvasztunk 3 dkg vajat , és ráöntjük a tésztát.  Kis lángon sütjük kb. 5 percig, majd átfordítjuk (ha ügyesek vagyunk, nem esik szét… lehet csinálni ezt egy másik tányérra való átcsúsztatással is…. ), ezt is megsütjük, aztán falatnyi darabokra tépkedjük… porcukorral, baracklekvárral isteni….  Ha valaki szereti, mazsolát is tehet bele.

Tízperces fánk

 

Kép 444

 

 

Bár nem szó szerint 10 perc elkészíteni, azt a pár perc plusz időt kárpótolja az íze 🙂 Nekem is van hasonló receptem, de ez most a Web Cukrászda oldaláról származik.

Hozzávalók:

1 tojás

3 evőkanál porcukor

kb 20 dkg liszt /nekem szerintem még kb 5 dkg belement/

2 dl tejföl

fél csomag sütőpor

1 evőkanál rum aroma

fél kávéskanál citrom aroma, vagy friss citrom leve

 

A cukrot, tejfölt, tojást, és az ízesítőket jól elkeverjük. Hozzáadjuk a sütőporral elvegyített lisztet. Először adjuk hozzá a 20 dkg-ot, és ha kell még bele, akkor tegyünk hozzá. Jól nyújtható tésztát kell kapjunk.

Kinyújtjuk, szaggatjuk / mivel közeleg a karácsony, most csillag alakúak lettek 🙂 /, majd bő, forró olajban kisütjük.

Megszórjuk porcukorral, és adhatunk mellé lekvárt, vagy esetleg csokiöntetet is 🙂

Joghurtos – barackos koszorú

 

Kép 343

 

 

A tegnapi hűtő pakolás eredménye ez a joghurtos finomság 🙂 Volt egy nagy doboz joghurt, és egy csomag túró, aminek alig két napja volt hátra 🙂  Mivel édesség bármikor bármilyen formában jöhet a családnak, olyan mindent bele alapon, kb 5 perc alatt készen is lett 🙂

Tehát ami van benne:

1 nagydoboz natúr joghurt

25 dkg túró

5 evőkanál cukor / bár most így kóstolás után megállapítottam hogy egy kicsit még elbírt volna 🙂 /

3/4 doboz őszibarack konzerv szeletelve / leve is kell/

2 csomag 20 grammos zselatin

Az elkészítése pofon egyszerű 🙂 A túrót beletesszük egy tálba, villával összetörjük,  hozzáadjuk a joghurtot, a cukrot  és a barackot. Jól összekeverjük. A barack levét megmelegítjük /nem forraljuk fel! /, feloldjuk benne a zselatint, majd ez is mehet a többekhez 🙂 Egy kis keverés, és készen is vagyunk, mehet a formába 🙂 2-3 óra hűtőben didergés kell neki 🙂 Csak vizeztem a formát, ebbe folpack most nem ment, de szépen ki lehetett venni. Tehetjük őzgerincbe is, variálhatjuk más gyümölccsel is, esetleg kicsit több túróval, vagy ízesített joghurttal is.

 

Kép 358

 

 

Mascarponés mokkakrém

Kép 133-001

 

 

Hozzávalók:

25 dkg mascarpone

1 dl cukrozott sűrített tej /tubusos /

10 dkg mandulás csók / sima piskóta koronggal is helyettesíthető/

5 – 6 evőkanál hideg, erős kávé

2 evőkanál kávélikőr, vagy kávé aroma /nekem egyik sem volt, rum aromát tettem bele, azzal is tökéletes 🙂 /

1 teáskanál barna cukor vagy porcukor

 

Előkészítünk 4 db kb 1,5 dl-es poharat. A mascarponét a sűrített tejjel kikeverjük /egy nagyon pici vanília aromát is tettem bele/. A mandulás csókból mindegyik pohár aljára tördelünk egy réteget. A kávét elkeverjük a likőrrel /vagy aromával /, és a felével a kekszeket meglocsoljuk. A mascarponés krém felét elosztva a kekszréteg tetejére simítjuk. Megint egy réteg darabokra tördelt keksz következik, majd ezt is meglocsoljuk a maradék kávéval. A maradék krémet beletöltjük a poharakba, majd egy kis keksszel és barna cukorral díszítjük a tetejét. Kb. 1 órára hűtőbe tesszük.

Nagyon mutatós és finom édesség, szerintem ünnepi asztalon is megállja a helyét 🙂

Bár a mascarpone nem olcsó, de itt is javasolnám 4 személynél a dupla adagot, mert nekem olyan “köll még” íz maradt a számban 😀

Sztracsatella

994763_500317513370848_1525818608_n

 

 

Gyorsan összeállítható, sütés nélküli finomság, aminek egyetlen egy baja van: 1 éjszakát hűsölnie kell a hűtőszekrényben 🙂

Hozzávalók:

2 dl cukor

2 dl búzadara

1 liter tej

2 tojássárgája

csipet só

kb. 30 db puha, cukros tetejű babapiskóta

12 dkg margarin

5 dl habtejszín

1 tábla étcsoki

1 evőkanál kakaópor /cukrozatlan/

 

A tejben elkeverjük a búzadarát,a cukrot, tojássárgákat és a sót. Lassú tűzön állandó kevergetés mellett krémesre főzzük. Kihűtjük, majd a vajjal habosra keverjük. Ezzel készen is van a krém. Ameddig hűl, addig a tejszínt kemény habbá verjük /tehetünk bele habfixálót is, hogy biztosra menjünk 🙂 /, és a fele tábla csokit belereszeljük.

Egy – kb. 20×30 cm-es tepsit vagy magasabb szélű edénykét (jénai, kerámia tál) – kirakunk a tejben megforgatott babapiskótával, erre rákenjük a krém felét, majd a csokireszelékes tejszín felét is. Ismét egy sor babapiskóta következik, majd a maradék krém és a maradék tejszínhab.
A sütemény tetejét megszórjuk vastagon a kakaóporral, és ráreszeljük a maradék étcsokoládét. Egy éjszakára betesszük a hűtőbe, hogy a piskóta megpuhuljon és jól szeletelhető legyen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!