Konyhabuli

Gombás – cukkinis csirkeragu

 

DSC02004

 

Hozzávalók:

50 dkg csirkemell filé

30 dkg gomba

2 kisebb cukkini

1 gerezd fokhagyma

1 kis dobozos tejföl

kb 1 dl tejszín

1 csokor petrezselyemzöld

Fűszerek: só, bors, kakukkfű, rozmaring ízlés szerint

 

A megtisztított, szeletekre vágott gombát pici olajon megpirítjuk. Adunk  hozzá sót, borsot, kevés kakukkfüvet. / a sót már csak akkor, amikor pirul. A cukkinit fél karikákra vágjuk, majd kevés olajon ezt is megpirítjuk. Fűszerezzük pici sóval, borssal. Ha kész, hozzáöntjük a gombához.

A csirkemellet csíkokra vágjuk, majd forró serpenyőben ezt is készre pirítjuk. Adunk hozzá sót, borsot, egy kisebb ág rozmaringot, és egy gerezd apróra vágott fokhagymát. Mikor kész, hozzáadjuk a gombát, cukkinit. Ha szükséges, fűszerezünk még rajta.

A tejfölt elkeverjük a tejszínnel, hozzáadjuk a raguhoz, majd egyet rottyantunk rajta. A legvégén beledobjuk az apróra vágott petrezselyem zöldet.

Rizzsel, vagy más, tetszés szerinti körettel tálaljuk.

Csirke tejszínes – chilis mártásban

 

DSC01528-001

A Nosalty-n találtam ezt a receptet, kicsit átalakítottam 🙂

Hozzávalók:

Csirkecomb /4 alsó, 4 felső, de ízlés szerint bármelyikből készíthető /

1 közepes fej vöröshagyma kockára vágva

1 csomag újhagyma, zölddel együtt /lehet póré hagyma is /

2 gerezd fokhagyma vékony szeletekre vágva

2 dl főzőtejszín

1 kisdoboz hámozott paradicsom konzerv / sűrű paradicsomlével is helyettesíthető/

Fűszerek: só, bors, 1 kávéskanál kakukkfű, fél kávéskanál rozmaring , csilipaszta /ha nincs akkor csilipehely, vagy csiliszósz, de aki nem szereti a csípőset, el is hagyhatja /

A csirkecombokat papírtörlővel szárazra töröljük, majd sózzuk, és bekenjük a csilipasztával. Óvatosan bánjunk vele, mert nagyon erős!! Egy tűzálló tálba helyezzük a csirkecombokat.

Mélyebb serpenyőben kb. 2 evőkanál olajat melegítünk, beledobjuk a kockára vágott hagymát, újhagymát, majd a fokhagymát. Hozzáadjuk a fűszereket, és kicsit megpirítjuk. Óvatosan sózzuk, mert a csirkecombok is sósak!! Ha kész, beletesszük a tejszínt, és a konzerv paradicsomot. / Ha hámozottat használunk, kicsit nyomkodjuk szét a fakanállal. Pár perc alatt összerottyantjuk . Ráöntjük az egészet a csirkére, és 200 fokra előmelegített sütőben bő egy óra alatt készre sütjük. Alufólia nem szükséges rá, mivel jó szaftos, nem ég meg, de azért figyeljük.

Tálalhatjuk rizzsel, vagy burgonyapürével.

Csirke lollipop

 

 

Kép 320

 

 

Nem éppen idegnyugtató a csirkehús előkészítése, főleg ha egy négytagú családnak készül, de a végeredmény kárpótol 🙂

Hozzávalók:

tetszőleges mennyiségű csirkeszárnynak a “comb” része

fűszerek – nálam a páchoz olíva olaj, csilipehely, só, bors, fokhagyma, fél citrom leve

liszt, tojás, zsemlemorzsa

Az igazi lollipop sörtésztában van kisütve viszont én most csak paníroztam

sörtészta:

2 tojás

kb. 0,5 dl sör

fűszerkeverék

4-5 ek liszt

Először is essünk neki a csirkeszárnyaknak 🙂 A lényege az, hogy a húst egy éles késsel fejtsük vissza szépen a “comb” vastagabb vége felé, egy kis gömböt formálva belőle.

Segítségképpen  itt egy videó hozzá 🙂

http://www.youtube.com/watch?v=Te0ap966gZM&feature=related

Ha készen vagyunk az eredeti recept szerint  fűszerezzük, a sörtésztában megforgatjuk, és kisütjük.

Én most másképp csináltam. A kész combocskákat a fenti pácba tettem 2-3 órára, majd a szokásos módon paníroztam, és bő, forró olajban kisütöttem.

Tálalhatjuk salátával, vagy bármilyen kedvünkre való körettel 🙂

 

Kép 306

Sült csirkecomb vörösboros szilvamártásban

 

936530_642661455743953_398955268_n

 

A mai ebédhez adott volt a csirkecomb, na meg a sok szilva ami a konyhában hűsöl. / Ez a leírás még nyáron  készült, azóta a szilvák már a fagyasztóban dideregnek 😀 / Saját kútfőből összepárosítottam őket .
Hozzávalók:
csirkecomb /de lehet bármilyen más hús is /
kb. fél kg magozott szilva
2 dl vörösbor
Fűszerek: só, bors, rozmaring, fahéj, szegfűszeg, cayenne bors /elhagyható /A csirkecombokat fűszereztem sóval, borssal, rozmaringgal. Jól beledörzsöljük a húsba, hogy szép kéreg alakuljon ki rajta. Serpenyőbe /magas falú/ pici olíva olajat melegítettem, majd hirtelen szép pirosra sütöttem.

Innen jön az izgalmasabb része  Mikor megpirult a csirke, beledobtam kb. fél kiló magozott szilvát, és 2 dl jóféle vörösborral felengedtem. Fűszerként került bele 2 kisebb darab fahéj, pár szem szegfűszeg, két csipet cayenne bors, és cukor ízlés szerint. Fedő alatt kis lángon főzzük, míg szépen összeesik benne a szilva, és megpuhul a csirkecomb.
Savanykás, pikáns ízével szerintem nem fogtam mellé 🙂 Köretként adhatunk mellé burgonyapürét, vagy rizst.

Mézes – csilis csirkeszárnyak

 

1173640_658549190821846_113518896_n

 

 
A csirkeszárnyakat megfőztem a húslevesben, de nyersen is készíthető. Egy tálban megcsináltam a pácot. Arányokat most  nem tudok írni, érzésre – ízre hagyatkoztam 🙂 . Került bele olaj, ketchup,csili pehely, méz, só, bors, 1 ek. erős paprika krém.

Nagyon pici olajon hirtelen átsütöttem csirkeszárnyakat, majd ráöntöttem a mézes pácot, és ezzel sütöttem tovább. Szépen ráragad a pác a csirkeszárnyakra.
A burgonyát jól megsikáltam, héjában megfőztem. Kettévágtam, kicsit kikapartam a belsejéből, majd ide került a kapros túró. / 25 dkg túró kis tejföllel sok kaporral, sóval, borssal kikeverve/. A tetejére reszelt sajtot szórtam, majd a gyorsaság miatt most mikróba került míg a sajt ráolvadt, de sütőben szépen rá lehet pirítani.

Hagymás – mustáros csirkecomb

1235457_655326307810801_1500774465_n

 

 

A diétázók most lapozzanak egyet 🙂

Nálam ez a sült csirke két funkciós kaja. Mindjárt kiderül miért 🙂

6 db csirke alsó combot megtisztítunk ( lehet akár felső comb is). Sózzuk, borsozzuk. 5  közepes fej vöröshagymát szálára felvágunk. Egy lábasban lassú tűzön felolvasztunk 30-40 dkg zsírt!. Hozzáadjuk a hagymát, és kicsit megpároljuk benne. Beletesszük a csirkecombokat, 3-4 gerezd vékonyra szeletelt fokhagymát, és én egy húsleveskockát is morzsoltam bele. Fedő alatt lassú tűzön megsütjük. Nem fog megégni a hagyma, inkább csak vaj puhára átpárolódik a hússal együtt. Ha kész, a csirkecombokat kiszedjük egy tányérra. A hagymának kb a felét nagyon kicsi zsírral átszedjük egy serpenyőbe. Adunk hozzá  2-3 ek. mustárt, /de ezt mindenki ízlése szerint teheti/, pici sót, borsot, és kb 2,5 dl tejszínt. jól összerottyantjuk, és a mártást ráöntjük a csirkecombokra. Tálalhatjuk rizzsel, burgonyapürével, ki mit szeret.
És amitől két funkciós 🙂 : A sült zsírt amiben a fele hagyma benne maradt, miután kihűlt egy kis dobozban betesszük a hűtőbe. Isteni finom reggelire friss ropogós kenyérrel, paprikával, paradicsommal 🙂

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!