Konyhabuli

Sült csirkecomb vörösboros szilvamártásban

 

936530_642661455743953_398955268_n

 

A mai ebédhez adott volt a csirkecomb, na meg a sok szilva ami a konyhában hűsöl. / Ez a leírás még nyáron  készült, azóta a szilvák már a fagyasztóban dideregnek 😀 / Saját kútfőből összepárosítottam őket .
Hozzávalók:
csirkecomb /de lehet bármilyen más hús is /
kb. fél kg magozott szilva
2 dl vörösbor
Fűszerek: só, bors, rozmaring, fahéj, szegfűszeg, cayenne bors /elhagyható /A csirkecombokat fűszereztem sóval, borssal, rozmaringgal. Jól beledörzsöljük a húsba, hogy szép kéreg alakuljon ki rajta. Serpenyőbe /magas falú/ pici olíva olajat melegítettem, majd hirtelen szép pirosra sütöttem.

Innen jön az izgalmasabb része  Mikor megpirult a csirke, beledobtam kb. fél kiló magozott szilvát, és 2 dl jóféle vörösborral felengedtem. Fűszerként került bele 2 kisebb darab fahéj, pár szem szegfűszeg, két csipet cayenne bors, és cukor ízlés szerint. Fedő alatt kis lángon főzzük, míg szépen összeesik benne a szilva, és megpuhul a csirkecomb.
Savanykás, pikáns ízével szerintem nem fogtam mellé 🙂 Köretként adhatunk mellé burgonyapürét, vagy rizst.

Vörösboros szilvakrémleves

945958_639626592714106_567633445_n

 

 

Nyarat idéző ízek… 🙂  Bár sajnos  már friss gyümölcs nem áll rendelkezésünkre, de ha lapul a fagyasztó mélyén szilva, abból is ugyan ilyen finom lehet 🙂

1 kg szilvát kimagozunk, lábasba tesszük, és megszórjuk ízlés szerint cukorral, fahéjjal / jó sokkal mert szereti  🙂 /. Dobunk bele 2-3 szegfűszeget, majd nyakon öntjük 1-1,5 dl vörösborral. Ha valaki nem szereti nyugodtan hagyja el, bár ez adja meg a pikáns ízét, az alkohol meg ugye elpárolog… 🙂

Összefőzzük, míg a szilva kiengedi a szép bíborvörös színét, levét. Közben ott állunk és mélyeket szippantunk, mert isteni illata van 🙂 A végén adunk hozzá kb 6 dl vizet, ezzel még kicsit főzzük.

Turmixoljuk, majd visszatesszük a tűzre, öntünk bele 2-3 dl tejszínt, és összerottyantjuk. Nagyon finom pirított mandulával, vagy habgaluskával, amit úgy készítünk el mint a madártejnél.  Nekem ez most kimaradt, de ez az élvezeti értékén nem rontott 🙂 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!